[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 25 weken te gaan:

Poppenkast


Door Frank ProvoostIeder verslaggever van elk journaal heeft het al ontelbare keren gezegd. De hemeltergende zin, die de veters uit je schoenen laat lopen, en de komende verkiezingen tot in de essentie moet terugbrengen, hebben Wouke, Job, Ferry en Frits allemaal verschillende keren uitgesproken.


'Het gaat om de poppetjes.'


Helaas is het een onvermijdelijke zin, omdat de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen zo op elkaar lijken dat met de inhoud nauwelijks kan worden gestreden. Titels als: Samen voor de toekomst; Ruimte, respect & vooruitgang; Betrokken samenleving, betrouwbare overheid zijn even nietszeggend als inwisselbaar. Het lijken reclamecampagnes voor verzekering- of uitvaartmaatschappijen. Sluit je ogen, ruik de koffie en proef de plakken cake.


In de strijd om de kiezers zullen de politici de komende maanden weer wanhopige capriolen uithalen om hun partij uit het graf te tillen. Slechts een enkele maal volgt een ontmaskering. Jaap de Hoop Scheffer dacht ruim een maand geleden de flitsende aftrap te geven van een campagne zonder inhoud. In het tv-programma Pakhuis de Jong crosste hij heel stoer in een Landrover door de blubber. Alsof het een ingreep van de Opperste Partijleider Zelf betrof, reed De Hoop Scheffer vrijwel direct in een kuil en bleef daar hopeloos vastzitten. Wat nog geen week later gebeurde, is bekend.


Maar waar het om de poppetjes gaat, heb je ze aan het dansen. Klaagde Hans Dijkstal onlangs nog dat de media zich te veel laat leiden door nietszeggende kleinigheden, binnenkort zal hij gewapend met saxofoon voor elke cameralens springen. Met Annemarie Jorritsma en ex-onderbroekenverkoper en VVD-campagnetijger Gordon in het achtergrondkoor.


Weldra te verwachten: partijgenoot Henk Kamp verovert de provincie door bier smijtend en heftig pogoŽnd campagne te voeren tijdens de 'veldtocht' (tournee) van Normaal. De teksten van de Achterhoekrockers zijn moeiteloos om te buigen tot partij-ideologie. Oude hits in een nieuw jasje, zoals 'Hiekomieran, ziekomierŰkan', gevolgd door 'Deuruutdonderen', geven Kamps asielbeleid exact weer.


Ook moderne snufjes worden in de poppenkast niet geschuwd. In de hoop dat zwevende kiezers ook surfende kiezers zijn, hebben de lijsttrekkers nu ook eigen websites. Daar stellen ze zichzelf voor als Lingo-kandidaten: 'Ik ben Thom de Graaf en mijn hobby's zijn tennis, schaatsen, beeldende kunst en poŽzie'. Kookfanaten kunnen proberen Ad Melkerts kookkunsten te evenaren door op zijn homepage het 'recept van de maand' aan te klikken.


Spelfanaten kunnen op www.rogervanboxtel.nl meedoen aan een heuse quiz. 'Het zijn geen gemakkelijke vragen', waarschuwt de minister van tevoren. Bijvoorbeeld: 'Met hoeveel verschillende tramlijnen kun je het Ministerie Van Binnenlandse Zaken bereiken? Zes, zeven, acht of negen?' Faalangst en vertwijfeling slaan toe, maar daar quizmaster Roger weer, die aanmoedigt: 'Doe mee voor de eer! Dat betekent dat uw naam met uw score op de site zal worden gepubliceerd.' En voor wie dit nog niet genoeg is: 'Misschien moeten we voor steevaste winnaars toch een verrassing verzinnen!' Als het aan de surfende kiezer ligt, zal hij eeuwig blijven zweven.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.