[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 18 weken te gaan:

GroenLinks blijkt Fight Club


Door Abel Schoenmaker

De komende verkiezingen moet GroenLinks voornamelijk opboksen tegen één tegenstander: zichzelf. Alleen al om die reden beloofde het partijcongres van dit weekend een interessante gebeurtenis te worden. Net als bij de directe ideologische concurrent PvdA staan campagneteam en partijbestuur van GroenLinks voor de taak de slechte indruk van de afgelopen maanden uit te wissen.

De PvdA had in dat opzicht nog de luxe dat de interne problemen principieel van aard waren, en de externe problemen - in een ruim kader gezien - nog enigszins leken goed te praten. Rechtpraten wat scheef is, is natuurlijk de belangrijkste taak van een politicus. Bij GroenLinks lukte dat beduidend minder goed. Een opstappende Van Gijzel heeft noch zijn principes, noch zijn partij verloochend, terwijl de reeds opgestapte Singh Varma zich juist aan beiden heeft schuldig gemaakt. Maar omdat in feite alle politici gespecialiseerde toneelspelers zijn is het natuurlijk de vraag in hoeverre je het de partij kunt aanrekenen dat een van de leden een dubbelrol vervulde. Vervelend blijft het wel.

Serieuzer problemen kreeg de partij tijdens het Amerikaanse offensief in Afghanistan. De schizofrene houding van Groen Links ten opzichte van de bombardementen (niet voor, niet tegen) is te verklaren uit een botsing van idealen en belangen. In de ideale wereld die GroenLinks zich voorstelt – eentje zonder oorlogen - bestaat helaas nog steeds alleen in John Lennon’s Imagine en is niet realistisch te noemen. Maar GroenLinks heeft ook regeerambities, zodat een scherpe veroordeling ook niet goed bij het electoraat zal vallen.

Misschien liggen de problemen van GroenLinks nog wel dieper, en reflecteren ze een nationale trend. De schizofrene houding is namelijk ook buiten de partij te ontdekken. Neem bijvoorbeeld het gebruik van de term zinloos geweld door media en politici. De term houdt in dat er dus ook zinvol geweld plaats kan hebben, wat in een westerse rechtsstaat dan zou neerkomen op het wettelijk vastgelegd gebruik van geweld door politie en leger in geval dat nodig zou zijn. Misschien is in de definitie van GroenLinks iedere vorm geweld zinloos, waarmee zinloos geweld voor hun eigenlijk een pleonasme zou zijn. Als zelfs het brute geweld dat in de VS voor duizenden slachtoffers zorgde al geen reden is om grof geweld toe te passen, wat dan wel? Pas nu het offensief in Afghanistan voor het grootste deel lijkt te zijn afgerond en er geen handen meer aan vuil kunnen worden gemaakt durft GroenLinks onomwonden zijn steun te betuigen.

Het grootste struikelblok voor GroenLinks is dat niet veel kiezers de partij als een serieuze coalitiepartner beschouwen. Het minste wat je van een regeringspartij moet kunnen verwachten is daadkracht, en als daar binnen de partij geen consensus over bestaat moeten woordvoerders dat in ieder geval met eenduidige antwoorden op de proppen komen. Zoniet, dan verlies je de broodnodige stemmen en dus de o zo gewenste coalitiezetels aan veel gehaaider partijen. Want ook dit jaar zal blijken dat je als politicus aardig door de wol moet zijn geverfd om de meeste schaapjes over de dam krijgen.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.