[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 15 weken te gaan:

Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)


Door Frank Provoost

Boer Pim staarde somber voor zich uit. De akker voor hem bestond enkel uit dorre klei. De hoge bomen die hij er had willen planten, lagen afgestorven op zijn erf en zouden binnenkort tot brandhout worden gekapt.

Hoe trots had Pim de afgelopen maanden op zijn tractor het platteland doorkruist, terwijl de bomen op zijn achterlader lagen te pronken. Van hot naar her was hij gereden om de kostbaarste rassen op de kop te tikken. Moskovitzpopulieren, Spongussparren, het kon hem niet duur genoeg zijn.

Want zo was Pim. Het beste was niet goed genoeg. Droegen de andere boeren felblauwe overalls van het merk KLM, de zijne waren altijd op maat gemaakt en voorzien van een krijtstreep. Puilde uit de borstzakjes van collega’s altijd een pakje shag, Pim rookte enkel mentholsigaretten en stak deze zorgvuldig aan met een stukje cederhout.

De boeren uit de streek hadden gelachen wanneer Pim voor de zoveelste keer op zijn Ford voorbij kwam stuiven. Altijd stak hij zijn hoofd uit het raam om het hoogwaardige ras achter op zijn wagen te benoemen. De hoge klanken die uit zijn dichtgeknepen keel stroomden om de onmogelijke soortnamen op te sommen, veroorzaakten doorgaans zacht gegrinnik bij de concurrentie.

Ook nu hij de zogeheten ‘Coryfeeënconifeer’ aankondigde. ‘Daar komen brokken van’, lachten de toeschouwers. De droge poldergrond was immers nauwelijks leefbaar te maken. Een luis kon ook niet leven op een kaal hoofd, luidde de boerenwijsheid. Hoe konden op dat schrale land ooit zulke hoge bomen worden geplant? Daar waren metersdiepe gaten voor nodig. Of wilde boer Pim ze soms in de klei gaan heien?

‘Wacht maar’, beloofde deze. Vanwege zijn wekelijkse bijdrage aan het agrarische televisieprogramma Eerste Klasse was hij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche. Tijdens de opnames van vorig weekend had hij een reclamespot gezien van een speciaal grondboorbedrijf, Katrien Kuil B.V. geheten. ‘Gaat altijd de diepte in’, was de slogan die het spotje vergezelde. Een kreet die eveneens opging voor mijn portemonnee, zuchtte Pim, toen hij de prijzen te weten kwam.

Gelukkig had de presentator van Eerste Klasse, Harry Menens - die zijn correspondent immer als ‘Opperagrariër Pim’ betitelde en hem opvallend vaak verliefde blikken gunde - om Pim te paaien een gratis proefboring geregeld. Echter, het boorwerk moest al snel worden gestaakt. Volgens Kuil omdat ‘er geen doorkomen aan’ was. Al zou jaren later een anonieme brief in een lokale krant suggereren dat tijdens de boringen op ‘genotskelders was gestuit, die de diepste krochten van de opdrachtgever hadden blootgelegd.’

Tot die tijd had boer Pim andere zorgen. Want het enige waar zijn schoorsteen in de tussentijd van bleef roken, was het dode brandhout op zijn erf. Hoe moest hij nu in godsnaam zijn fortuin gaan verdienen?Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.