[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 13 weken te gaan:

Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)


Door Frank Provoost

‘Eet je wel goed Pim?’ Harry Menens, presentator van het agrarisch weekjournaal Eerste Klasse keek zijn correspondent bezorgd aan. Boer Pim had een lege blik in zijn ogen en zag eruit alsof hij al enkele dagen wakker was. Toch hoorde hij zichzelf een stoer antwoord mompelen. Moedertje Natuur was hem aan het testen, zei hij, om te kijken of hij sterk genoeg was. Als hij bewees deze ellende te kunnen doorstaan, zou hij vanzelf de beste boer van het land worden.

Maar eigenlijk kon boer Pim wel janken. Zijn leven was de laatste weken in een soap veranderd. Alles wat fout had kunnen gaan, was fout gegaan. Snikkend dacht hij terug aan de gebeurtenissen sinds hij zijn dure, hoge, maar dode bomen in de open haard had verstookt, in plaats van gepland op zijn land. Wat was er allemaal gebeurd?

Dagenlang had boer Pim zitten tobben op wat in hemelsnaam met zijn braakliggende akker moest beginnen. Hij moest een gewas zien te vinden, dat eenvoudig was te planten in de keiharde voedingsbodem. Bomen zonder diepgang had hij nodig, met korte wortels!

Peinzend zoog hij aan de zoveelste mentholsigaret, maar merkte dat deze nog niet brandde. Hij zocht een vers cederhoutje en stak het aan. Met de vlam in de peuk, flitste het hem te binnen.

Een wijngaard!

Boer Pim slaakte een gilletje van opwinding. Het idee moest zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Per vrachtwagen liet hij druivenstronken aanvoeren, stampte ze de grond in en vulde dagelijks zijn sproeitank waarmee hij de plantjes kon besprenkelen. Behalve volle wijnranken wilde hij niets zien op zijn land. Onkruid werd onmiddellijk gewied of desnoods doodgespoten.

Fazanten, konijnen en hazen vond boer Pim ‘achterlijke diersoorten’ en ‘brutale indringers’, die zo snel mogelijk van zijn land dienden te worden weggejaagd. Een klusje waar hij zijn mensen voor had. Een in het slop geraakte carnavalszanger, die vanwege zijn lange stekelbaard Vader Braam werd genoemd en de lokale jachtopziener Jan Hagel. De eerste dreef met zijn afgrijselijke gezang het wild in een hoek van de wijngaard, waar Hagel stond te wachten met zijn dubbelloops in de aanslag.

Toch wist er af en toe toch een beest aan het duo te ontsnappen. Wanneer hij weer een vrolijk bruin konijntje over zijn land zag huppelen, kon boer Pim kon zich mateloos opwinden. De Eerste Klasse-connectie bood uitkomst. Harry Menens was in het televisiecircuit een tamme kraai op het spoor gekomen. De oude kraai was zo getemd dat hij rondjes boven velden cirkelde en vanuit zijn ideale overzichtspositie begon te krassen zodra hij ergens ongedierte vrij zag rondlopen. Het werkte uitstekend: de kraai verraadde alle schuilplekken en maakte de wijngaard diervrij. In gedachten zag boer Pim zijn Chateau Fortune de wijnkelders al veroveren.

Maar wederom kon het noodlot niet uitblijven. Op een dag zag Jan Hagel het grijzende verenkleed van de oude kraai aan voor een houtduif, legde aan en schoot de vogel aan flarden. Op het moment dat hij Vader Braam ‘Pimmetje komt!’ hoorde gillen, zag hij de boer in zijn krijtstrepenoverall al voor zich staan. Woest.

Was het einde van de succesvolle samenwerking? En zouden Pims druiven nog rijpen of bleven ze voor altijd zuur?Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.