[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 12 weken te gaan:

Te land, ter zee en VVD


Door Abel Schoenmaker

In eerste instantie lijkt de keuze voor Arnhem als locatie voor het VVD-congres gemaakt door oud-voorman Ed Nijpels. De stad is een modelspoorbaan in het groot, compleet met emplacement, ontsporingen, trollybussen, dicht op elkaar staande huizen en overbodige maar sierlijk vormgegeven heuveltjes. Maar eenmaal buiten het station gekomen ontdek je al vlug dat de aandacht van de VVD voor het openbaar vervoer niet boven het modelspoorniveau uitsteekt. De bus naar sport- annex congrescentrum Papendal rijdt slechts eens in het uur, dus dan maar de acht kilometer te voet afgelegd.

Dat was niet de enige reden dat Stemhok.nl deze keer wat minder festiviteiten heeft mogen meemaken. Arnhem blijkt voor het autoverkeer de werking van een zwart gat te hebben: het is niet moeilijk te stad binnen te rijden, maar een ingewikkeld systeem van éénrichtingsverkeer voorkwam wel dat twee medecorrespondenten vroegtijdig het sportcentrum wisten te bereiken.

Maar ook anderhalf uur wandelen doet je de moed een beetje in de schoenen zakken. Dankzij het vele natuurschoon en de vele daarin verborgen Hans en Grietje-huizen waan je je weliswaar in een soort überEfteling, maar alleen de snelweg herinnert je eraan dat je gewoonweg niet verdwaald kan zijn. Toen de wanhoop nabij was schenen er gelukkig colonnes auto’s als broodkruimels door de bomen, en maakten sprookjeshuizen plaats voor Van der Valk, het bekende eetetablissement voor de ware doodsverachter.

Het is maar goed dat de VVD kan bogen op bekende en populaire partijcoryfeeën, want met de eigen mascotte is het niet best gesteld. De in partijkleuren uitgevoerde papegaai is niet alleen duur en oerlelijk, maar doet ook nog eens sterk denken aan het toekanlogo van het familierestaurant aan dat je aan het begin van de Papendalse oprit tegemoet schijnt. Papendal binnenlopen is overigens niet eenvoudig: opmerkelijk genoeg kent Nederlands’ bekendste sportpark geen fiets- of wandelpaden.

Partijcongressen zijn een genot voor iedere Nederlander die zich graag bijzonder wil voelen. De congressen van de VVD doen daar zeker niet voor onder. Een politieke coryfee loop je nu eenmaal niet iedere dag tegen het lijf, laat staan een heleboel tegelijk. Zo kun je er nog eens samen met Dijkstal op het toilet de handen wassen (niet van elkaar). Dijkstal spreekt over het gewelddadig element van de samenleving. De vijftien procent van de jongeren die zich aangesproken voelt kan op een congres ongestoord zijn gram halen. Defensieminister De Grave loopt er ongewapend rond, partijrelikwie Hans Wiegel gaat ongebodyguard door het leven en je kan de onderwijsminister de portemonnee rollen als je meent recht te hebben op een extra studietoelage.

Dergelijk gedrag mag geen problemen opleveren. De VVD houdt wel van mensen met initiatief en blijkt waar het de jeugd aangaat ook nog eens vergevingsgezind. Dijkstal wordt bijna nostalgisch als hij in zijn toespraak rept over de overige 85 procent, waar het volgens hem wel goed mee gaat. “Die gaan door die rare fase heen waar wij allemaal heen zijn gegaan - behalve Wiegel. Dat komt allemaal op zijn pootjes terecht.”

Of het met de VVD zelf wel goed komt is nog maar de vraag. Dat een congres kan afdalen tot onder het niveau van een kinderfeestje doet je ernstig twijfelen aan de voorbeeldfunctie die van een regeringspartij dient uit te gaan. Een oneindige stoet lijsttrekkers wordt onder luid gejoel het podium opgeroepen alsof ze mogen meedoen aan een spelshow van de Tros. En als de twee confettikanonnen aan weerszijden van het podium worden afgeschoten begrijp ik eindelijk de keuze voor Papendal. Het is niet de exclusieve bereikbaarheid voor de autobezitter of de symbolische aanwezigheid van Nederlands bekendste zelfgemaakte familiebedrijf. De VVD verwoordt zijn politieke dromen het liefst in termen van tv-programma’s als Sterrenslag. Verder dan Te land, ter zee en in de lucht hoeft de verbeelding van de ondernemende Nederlander blijkbaar niet te reiken.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.