[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 10 weken te gaan:

Zoonmoord


Door Frank Provoost

Er zijn handelingen die je ouders nooit vergeeft. Eén daarvan is: het wegpoetsen uit je mondhoek van achtergebleven etensresten door een ouderlijke, met spuug besmeerde duimtop. Een ander: na het eerste avondje stappen worden opgehaald door een vader die luid je naam brullend de discotheek binnenloopt, in plaats van te blijven zitten in de op de afgesproken kilometer afstand geparkeerde auto.

Hoe komt het dat je nog liever pindakaas in je haar zou smeren dan het door een moeder van je wang laat vegen? Antwoord: het duimtafereel is - zeker in bijzijn van vriendjes - slecht voor je imago.

Ik moest er aan denken in de nasleep van het lijsttrekkersdebat dat in verband met de gemeenteraadsverkiezingen werd gehouden. De volgende dag werden de paarse politici terecht afgeschilderd als onnozele schooljongetjes. Ze hadden zich laten overrompelen door hun nieuwe klasgenoot; bepaald niet de slimste van het stel - maar wel degene met de grootste mond.

Wat waren de anderen graag halverwege de avond door een roepende vader of moeder opgehaald. Desnoods hadden ze voor het oog van de camera ook nog een reinigende duimveeg gekregen. In ieder geval zouden ze daarna ze lekker op de achterbank kunnen uithuilen.

Maar bij politieke papa’s en mama’s werkt het niet op die manier. Er was niemand die de lijsttrekkers kwam halen. Van ellende besloot Hans Dijkstal zelf maar op te staan, omdat volgens hem zijn chauffeur zat te wachten. Alsof die chauffeur daar niet gewoon voor wordt betaald.

Een schoonpoetsende duim kon Dijkstal evenmin verwachten. Het enige wat hem werd toegestoken kwam terecht in zijn rug. Dat was de dolk van VVD-vader Hans Wiegel, die in het tv-programma Buitenhof verklaarde graag premier te worden van de nieuwe coalitie Fortuyn, CDA en VVD. Hij had zijn sollicitatie al vanaf woensdagnacht tot zondagochtend - speciaal voor Buitenhof - voor zich kunnen houden. En nu het eenmaal zover was, herhaalde Wiegel zijn wens voor de zekerheid maar een paar keer.

Op zoek naar medeplichtigen suggereerde hij ook nog even dat de campagneleiders van de PvdA het scenario om Kok nogmaals premier te maken stiekem op de plank hadden liggen. Maar het imago van Dijkstal lag al volkomen aan barrels.

Er zijn meer ‘handelingen die je ouders nooit vergeeft’. Incest is erger dan duimwrijvende mama’s op schreeuwende papa’s in de disco. Maar het ergste wat politieke ouders hun kroost kunnen aandoen, is wat in goed Engels backstabbing heet, of - in slecht Nederlands - zoonmoord.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.