[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      COLUMN, met nog 3 weken te gaan:

Krachtdas


Door Frank Provoost

Het begon allemaal vorige week. Ik had het debat tussen Melkert en Fortuyn bij Netwerk niet gezien. De volgende dag snel de krant erbij gepakt. Op de binnenlandpagina van NRC Handelsblad las ik:
‘Melkert ging gekleed in een blauw bankierspak met krijtstreep en een rode power tie. Kleren die zeggen: wees gerust, hier staat de kandidaat van de gevestigde orde, hier zijn uw belangen veilig. Fortuyn, in zijn snel gesneden grijs kostuum, met boeren blokjeshemd en een das als een verkeerssignaal (lichtgroen fluoriscerende strepen) zei met zijn kleren: Maak plaats. Hier kom ik.’
Ik schrok. Sliep ik te weinig? Zat er iets in mijn koffie? Of was ik de Margriet op krantenformaat aan het lezen? En, geheel terzijde, hoe kon ik me eigenlijk nog wel veilig in het verkeer begeven, terwijl ik niets afwist van de betekenis van lichtgroene fluoriscerende strepen?
Sindsdien heb ik het hoofd van Melkert nergens meer gezien. Ik kon nog maar naar één ding kijken: zijn hals. Hattie-um-om, of niet? De val van het kabinet is me volledig ontgaan. Smachtend zat ik te wachten tot de rode lap in beeld kwam.
Overigens bleek ik niet de enige te zijn met een spontane stropdassenfixatie. Paul Rosenmöller werd er de volgende dag uitvoerig over ondervraagd in Netwerk – de hamvraag: zou hij er een dragen bij de koningin? Jan Peter Balkenende onthulde bij BNN dat hij zijn dassen zelf kocht – soms na aanbeveling van zijn vrouw, maar dat ze nu toch wel erg op die van sommige andere lijsttrekkers gingen lijken.
Melkert moet het stukje in NRC Handelsblad ook hebben gelezen. De hele week heeft de rode krachtdas triomfantelijk aan zijn nek gebengeld. Het deed mij denken aan de oude mop over het boeketje van Beatrix. Dat ze altijd bloemen bij zich droeg om de afstandsbediening van Claus erin te verbergen. Welke toverkrachten zouden zich in Ads das schuilhouden? Ik begon erop te letten of het uiteinde in zijn broek verdween, of loshing. In het laatste geval had het PvdA-campagneteam een extra hulpmiddel in handen door op de achterkant ingestudeerde grapjes als ‘voetnoten professor!’ te borduren, zodat Melkert tijdens de debatten kon spieken.
Maar hoe lang ik ook kijk, nog steeds denk ik niet: ‘Wees gerust, hier staat de kandidaat van de gevestigde orde. Hier zijn uw belangen veilig.’ Ik ben niet ‘gerust’. Mannen in bankierspakken met dassen heb ik nooit vertrouwd. Bankiers, makelaars, marketing product sales managers assistents. Voor mij zien ze er allemaal hetzelfde uit: als bedriegers.Week 3: Krachtdas

Week 5: Grapje

Week 8: Beteuterd

Week 9: Jip en Janneke

Week 10: Zoonmoord

Week 11: Column: Gedogen

Week 12: Te land, ter zee en VVD

Week 13: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (2)

Week 14: Seks

Week 15: Hoe Pim zijn fortuin verdiende (1)

Week 16: Links en rechts: alles loopt gesmeerd

Week 17: Mee-Regeren

Week 18: GroenLinks blijkt Fight Club

Week 20: Vrouwen

Week 21: Dagboek van een Melkertbaan

Week 22: Flipperkast

Week 23: Inhoud

Week 24: In Leefbare Lijve

Week 25: Poppenkast


[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.