[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Christelijke partijen en D66 mijden buurten met allochtonen

Door Pieter van der Straaten en Michiel Hulshof

De Kamerleden van de drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie en SGP) en van D66 wonen liever niet in wijken met veel allochtonen. Dit blijkt uit een postcodeanalyse die is uitgevoerd door de redactie van Stemhok.nl. Van alle inwoners van Nederland is bijna 9 procent van niet-westerse afkomst, maar Kamerleden van D66 en de christelijke partijen wonen in wijken waar dat percentage gemiddeld veel lager is, variërend van een vijfde minder voor D66 tot bijna driekwart minder voor de SGP. Van 146 Kamerleden heeft de redactie adresgegevens gekoppeld aan CBS-cijfers over het aantal allochtonen per postcodegebied.

Van de tien Kamerleden met de minste allochtone in hun woonomgeving, zijn er zes lid van het CDA. Twee van hen hebben zelfs een huis weten te vinden in een volledig allochtonenvrije buurt, Henk de Haan in het Groningse Lettelbert en Clémence Ross-Van Dorp in Breedenbroek (Achterhoek). Het gemiddelde CDA-Kamerlid woont in een wijk met 5,0 procent allochtonen.

Niet alle Tweede-Kamerfracties zitten onder het landelijk gemiddelde. De Kamerleden van GroenLinks en de SP wonen in wijken met relatief veel niet-westerse allochtonen (13 en 17 procent). Het percentage voor de SP is vooral zo hoog door het adres van Harry van Bommel. In zijn postcodegebied is 45 procent van de bevolking allochtoon. Bij de fractie van GroenLinks valt de Marokkaanse Nederlander Mohammed Rabbae uit de toon. Hij woont in de wijk met de minste allochtonen (1,95 procent).

Ook de Kamerleden van de PvdA wonen in buurten met meer allochtonen dan gemiddeld. Dit komt vooral door de woonlocaties van de fractieleden Gortzak (Amsterdam-Zuidoost, 67 procent), Duivesteijn (Den Haag, 55 procent) en Van Nieuwenhoven (45 procent). Zonder dit drietal zou de PvdA twee procentpunt onder het landelijk gemiddelde uitkomen.

Het Kamerlid met de meeste allochtonen in haar woonomgeving is VVD’er Patricia Rémak. Meer dan driekwart van haar wijkgenoten in de Amsterdamse Venserpolder is van niet-westerse afkomst. Zelf is Rémak van Surinaamse origine.

Percentage niet-westerse allochtonen in woonomgeving
Nederlands gemiddelde8,88%
Kamerleden8,82%
PvdA10,3%
VVD9,8%
CDA5,0%
D666,9%
GroenLinks12,8%
SP17,3%
ChristenUnie5,3%
SGP2,7%


Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) rekent tot de groep niet-westerse allochtonen alle inwoners van Nederland van wie ten minste één ouder is geboren in Turkije, Afrika, Latijns-Amerika of Azië (met uitzondering van Japan, Indonesië en de voormalige Sovjet-Unie). Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van CBS-gegevens over het jaar 2000.
De Kamerleden Melkert (PvdA), Van Lente (VVD) Halsema en Karimi (beiden GroenLinks) zijn niet meegenomen in het onderzoek. Zij houden hun adres liever geheim. Van vrijwel alle andere Kamerleden zijn recente adresgegevens te vinden op de website van de Tweede Kamer. Van een klein aantal is het adres overgenomen uit het boek Haagse Portretten van Toof Brader en Marja Vuijsje (Uitgeverij Jan Mets, 1999).[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.