[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Is er leven na Den Haag?

De komende maanden proberen tientallen politici-in-spé het lidmaatschap te bemachtigen van de exclusieve club van 150 in Den Haag. Gedreven door machtswellust, idealen of ordinaire publiciteitsgeilheid zullen ze elkaar in televisieprogramma’s, kranten of elders onvriendelijkheden naar het hoofd slingeren. Terwijl de nieuwelingen triomfantelijk worden binnengehaald, verlaten afgedankte en uitgebluste Kamerleden het Binnenhof meestal via een achterdeur. Wat komt er van hen terecht? Is er eigenlijk nog wel leven na Den Haag?

Deze week: het inkomen van een Kamerlid en de wachtgeldregeling voor oud-Kamerleden.

Het inkomen van een Kamerlid
Kamerleden genieten een ‘schadeloosstelling’ van 177.396 gulden (80.634 euro) per jaar ofwel 14.783 gulden (6.708 euro) per maand. Dit komt overeen met het salaris van een topambtenaar. De voorzitter van de Kamer incasseert daar bovenop een toelage van 60.314 gulden (27.370 euro). Ook de fractievoorzitters toucheren een extraatje. Hun inkomen wordt afhankelijk van de grootte van hun fractie verhoogd met maximaal 20.400 gulden (9.257 euro).

Extra vergoedingen
Kamerleden ontvangen een tegemoetkoming in de verzekeringspremie voor ziektekosten. Daarnaast kunnen ze kiezen tussen een eerste klas OV-jaarkaart of een compensatie in de reiskosten voor het woon-werkverkeer. Ook kunnen ze aanspraak maken op een vergoeding voor verblijfkosten in Den Haag. Dit laatste bedraagt maximaal 30.000 gulden (13.600 euro), afhankelijk van de afstand tussen hun woonplaats en Den Haag.

Bijklussen
Geloof het of niet, sommige Kamerleden hebben tijd voor een bijbaantje. Nadeel: de helft van het bijverdiende geld wordt ingehouden op hun inkomen. Het maximumbedrag dat wordt ingehouden is 62.089 gulden (28.175 euro) per jaar.

Wachtgeldregeling voor oud-Kamerleden
Een afgetreden Kamerlid hoeft zich nog niet meteen zorgen te maken over verlies van inkomen. Hij heeft recht op een uitkering voor een periode die gelijk is aan de duur van het Kamerlidmaatschap, met een minimum van twee jaar en een maximum van zes jaar.
In het eerste jaar bedraagt de uitkering 80 procent van de genoten schadeloosstelling. Dat komt neer op 141.916 gulden (64.507 euro). In de jaren daarna heeft hij jaarlijks recht op 70 procent van hun schadeloosstelling (124.177 gulden of 56.877 euro).
Kamerleden die langer dan tien jaar onafgebroken Kamerlid zijn geweest, en die bij hun vertrek 50 jaar of ouder zijn, worden niet in staat geacht nog een baan te vinden. Zij hebben tot hun pensioen recht op de uitkering.

Bron: “Schadeloosstelling leden Tweede Kamer”, januari 2001.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.