[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Het is fijn om een D66’er te zijn

Door Ruben Post

Congres 73 van D66, tevens het 35-jarige verjaardagsfeestje van ’s lands Democraten, komt maar moeizaam van de grond. De toch immer uitbundige Bert Bakker, tweede man achter ideale schoonzoon Thom de Graaf, sjokt even na twaalven de matig gevulde zaal van de Rotterdamse Doelen binnen. Zijn meest volhardende mededemocraten hebben er dan al twee uur ‘partijaangelegenheden’ op zitten. Stemhok wordt evenwel enthousiast welkom geheten door een dame achter de balie. ‘ U moet beslist onze voorlichter even op laten roepen; die kan u alles vertellen over onze interactieve internetdiscussies.’ Ik knik beleefd.

Intussen schalt de stem van voorzitter Gerard Schouw door de gangen. Aan deze organisatie-adviseur de taak wat peptalk over de congresgangers heen te storten. D66 mag dan in de peilingen slinken tot formaat-Christen Unie, volgens Schouw is er nog niets aan de hand. Als iedereen er zijn schouders onder zet, dat soort dingen. Tsjakka. De olijke Schouw, met zijn hippe bril de vleesgeworden positivo, kondigt zelfs een heus ‘charmeoffensief’ aan. Applaus. D66 ontwaakt. Aan het eind van zijn betoogt probeert de onvermoeibare Schouw nog even de aandacht te vestigen op de D66-bewindslieden. Het valt niet mee. Ergens op het balkon, verscholen achter een reusachtige, ouderwetse stembus, blijkt staatssecretaris Verstand te staan. Zelfs enige Democraten lijken zich af te vragen wie die mevrouw met dat grijze haar toch ook alweer was.

Wie in de pauze van een D66-congres om zich heen kijkt, ziet vogels van allerlei pluimage. Voor mij in de koffierij staat een man, 55 plus, bruine ribfluwelen broek, geitenwollen sokken, degelijke bril, dito kapsel. ‘Natuur laat je leven’, luidt het opschrift van zijn trouwe linnen tas. Stamt nog uit de tijd dat D66 een protestpartij was, en een uitgesproken groen imago had. Achter mij een late twintiger, strak in het pak, rode puntschoenen, type Schouw, ongetwijfeld organisatie-adviseur, iets met interactieve democratie ofzo. Stuk voor stuk zijn het vooral aardige mensen. Het redelijk alternatief, heette dat vroeger.

Aardig, redelijk en genuanceerd, het straalt ook allemaal af van de politieke perikelen op het congres. In de wandelgangen wordt beschaafd wat gemopperd, maar niemand die een serieuze aanval op de partijtop waagt. De ingediende moties staan zo bol van nutteloze frasen, mitsen en maren, dat ze De Graaf cum suis tot geen zweetdruppel kunnen verleiden. Zo wordt de Kamerfractie klemmend verzocht ‘ te komen tot een brede multilaterale agenda tot het verminderen van politieke, sociale en economische onevenwichtigheden, waaronder het Midden-Oosten conflict, waarbij wapenbeheersing en armoedebestrijding voorop staan’.

Wanneer een enkele democraat zijn stem wel verheft, blijkt overigens dat D66 allang een partij is als alle andere. De discussie over de republikeinse staatsvorm wordt door de congresvoorzitter vakkundig de nek omgedraaid; hetzelfde gebeurt met tegenstanders van de oorlog in Afganistan. Een dappere jonge vrouw slaagt er wel in de orde te doorbreken. Zij spreekt schande van campagneleider, die zojuist heeft betoogt dat je de D66-boodschap echt niet op ‘mavo 4 niveau’ hoeft uit te dragen. ‘Zo bereik je die mensen toch nooit!’. Alom applaus. Het is een trieste afgang voor deze mevrouw (‘ik ben trots dat ik D66’er ben’), door voorzitter Schouw nog wel aangekondigd als ‘de koningin van de verleiding’. Ze staat er even later, aan de bar, nog wat beduusd bij.

Speeches van Lousewies van der Laan (zelden zo’n onverstoorbaar verdediger van ‘Europa’ gezien) en partijleider De Graaf (de leden kozen hem alvast als lijsttrekker; de rest van de lijst wordt via de immer onberekenbare tombola van het poststemmen gevormd) maken de democratische geesten rijp voor een volgens de uitnodiging ‘daverend verjaardagsfeest’. Bij de uitgang knippert een tekst op de lichtkrant: ‘Fijn dat je er was’.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.