[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Geld is macht: politici en kapitaal


Door Niels van Zeben

Corrumpeert geld de landelijke politici? Volgens Henk Westbroek in ieder geval niet: op het verkiezingscongres van Leefbaar Nederland weersprak hij geruchten dat de campagnemiljoenen van Fortuyn (what’s in a name) het partijbestuur hadden doen besluiten hem naar voor te schuiven als lijsttrekker. Van iemand als bestuurslid Willem van Kooten zou namelijk verwacht mogen worden dat hij voor een beperkt aantal miljoentjes geheel ongevoelig is. Zijn positie in de nieuwste Quote top-500 van rijkste Nederlanders lijkt dat te bevestigen: met een geschat vermogen van 350 miljoen gulden staat hij op de 95ste plaats.

Naast Joost den Draaijer is alleen Paul Rosenmöller als enigszins gefortuneerd politicus aan te merken in de actieve politiek. Kwaliteitsblad Panorama wist onlangs te melden dat hij zijn vermogen heeft geïnvesteerd in een heuse Opel Vectra. In hetzelfde artikel wordt bovendien gesteld dat enige PvdA-coryfeeën (Marcel van Dam, Paul Witteman) villa’s bewonen die aan de arbeidersklasse niet besteed zijn. Gelukkig eet ons aller Kok zijn bruine boterham met kaas gewoon aan de keukentafel in een simpel rijtjeshuis. Eenvoud siert de mens.

VVD-tycoons als Wiegel zijn weliswaar niet onbemiddeld, maar worden noch door Quote noch door Panorama met grote hoeveelheden pecunia in verband gebracht. Nee, het grootkapitaal moet gezocht worden in CDA-kringen. Zalm mag dan weliswaar het land zijn Norm hebben opgedrongen, de enige minister van Financiën die ook persoonlijk goede zaken heeft gedaan is Onno Ruding. Op positie 229 van de top-500 komt hij met een geschat vermogen van 165 miljoen gulden zelfs nog hoger uit dan de gebroeders Lubbers. Zij staan op 299 met een slordige 130 miljoen, onder andere bijeengebracht in de autohandel.

Verwacht mag worden dat de nummer 105 bij Quote volgend jaar van de lijst zal zijn verdwenen. Henk Koop, bouwfraudeur uit het Groningse Tjuchem, kan waarschijnlijk een grondig onderzoek naar zijn activiteiten tegemoet zien. Iemand die een beeld van anti-grootkapitalist Lenin in zijn tuin zet, kan ook geen ander lot beschoren zijn.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.