[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Is er leven na Den Haag?

Door Michiel Hulshof

De meeste Kamerleden die het zachtfluwelen pluche verlaten, donderen in een groot zwart gat. De arbeidsmarkt zit niet bepaald op hen te wachten. In 1998 vertrokken in totaal 54 parlementariërs uit de Tweede Kamer. Uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek dat twee jaar later slechts zeven van hen erin waren geslaagd een nieuwe, betaalde baan te vinden. Stemhok.nl sprak met 23 van hen.

‘Beroepspolitici die stoppen worden helaas een beetje wantrouwend bekeken als ze een andere banen gaan zoeken. Ten onrechte’, zegt oud-Kamerlid Arie de Jong (PvdA) verontwaardigd. Machteld Versnel-Schmitz (D66) beaamt dat: ‘Bij potentiële werkgevers bestaat het nodige wantrouwen ten aanzien van het aannemen van ex-Kamerleden. Men is beducht voor de zweem van vriendjespolitiek.’

Om te voorkomen dat de parlementariërs die in mei 2002 de Kamer moeten verlaten de rest van hun leven achter de geraniums moeten slijten, geeft Stemhok.nl deze week de eerste tip voor een succesvol leven na Den Haag.

TIP 1: HOUD UW OUDE WERKGEVER TE VRIEND

Deze methode werd met succes toegepast door Alis Koekkoek (oud-CDA). Na zijn Kamerlidmaatschap keerde hij naar volle tevredenheid terug naar Tilburg, waar hij zijn oude baan als hoogleraar Staats- en Bestuursrecht weer oppakte. Koekkoek heeft het slim aangepakt: tijdens zijn 4-jarige verblijf op het Binnenhof, bleef hij anderhalve dag per week verbonden aan de Katholieke Universiteit Brabant.
Extra voordeeltje voor Koekkoek: in zijn huidige functie kan hij zich nog steeds actief met politiek bemoeien. Zo stuurt hij regelmatig ingezonden brieven naar NRC Handelsblad, waarin hij bijvoorbeeld pleit voor een algemene legitimatieplicht (‘goed voor iedereen’, 2 oktober 2001) en de titel ‘koningin’ voor Máxima (‘wie hierover moeilijk doet, knabbelt aan de monarchie’, 23 mei 2001) .

Maar pas op! De methode-Koekkoek werkt niet altijd. Mieke Sterk (oud-PvdA) stapte in 1998 vol goede moed naar het MBO-college, waarvoor ze had gewerkt. ‘Ze hadden me een terugkeergarantie gegeven. Maar dat liep op niks uit. Toen ik bij hen aanklopte, bleek dat er een nieuwe leiding was die mij niet meer nodig had. Ik ben op een schandalige manier behandeld.’ Sterk zit sindsdien – mede door andere tegenvallers (waarover later meer) - werkloos thuis. Gelukkig heeft ze al die tijd geen honger hoeven lijden: de wachtgeldregeling loopt nog door tot januari 2002.

Volgende week tip 2: Ga met pensioen.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.