[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      ‘At your service!’

Door Niels van Zeben

Het congres van Leefbaar Nederland heeft op zondag 25 november zoals verwacht Pim Fortuyn tot lijsttrekker gekroond. Klaroengeschal begeleidde de nieuwbakken aanvoerder naar zijn troon op het podium, waarvandaan hij het toegestroomde gepeupel brood en spelen beloofde.

In een strak georganiseerde “show” (volgens Kay van der Linde) was de timing van de Amerikaans aandoende ballonnenregen helaas iets te vroeg. Het bestuur werd reeds bedolven onder een oranje lawine, terwijl de stroom zalvende woorden van professor Pim nog niet was gestopt. Wellicht een symbolische vooruitblik op wat het bestuur van Leefbaar Nederland onder Fortuyn te wachten staat, want: “Het gaat om de gekozen volksvertegenwoordiger en zijn band met de kiezer, en daar moet de partij niet tussen schuiven!” Jan Nagel is dus gewaarschuwd.

Het moment waarop Fortuyn op het schild werd geheven, vormde het hoogtepunt van een dag die met een eindeloze reeks stemmingen werd ingeleid. Een couppoging van een viertal dissidenten onder leiding van de Groninger Sjon Lammerts werd door partijvoorzitter Nagel op ouderwets regenteske wijze afgeserveerd.

De democratie vierde hoogtij toen Nagel een ingezonden brief van Lammerts over de vermeende niet-rechtsgeldige handelwijze van het bestuur in ijltempo en nauwelijks verstaanbaar voorlas. Nagel voorzag de zaal vervolgens van een stemadvies, waarna de menigte gehoorzaam de grondleggers van de toekomstige splinterpartij ‘Duurzaam Nederland’ de deur wees.

Bij de behandeling van de daarop volgende amendementen op het verkiezingsprogramma bediende de voormalig “subsidie-socialist” zich van een variant op Bush’ credo “Wie niet voor ons is, is tegen ons”. Voor Nagel gold dat wie tegen het verkiezingsprogram is, vóór het amendement stemt. In een voor verkiezingscongressen ongekend hoog tempo werden de wijzingingen afgehamerd.

Voor sommige leden was Nagels snelheid maar nauwelijks bij te houden. Als compensatie klapten ze er driftig op los. Pas bij bespreking van een voorstel het aantal asielzoekers per jaar tot 10.000 te beperken, haperde de applausmachine voor het eerst. Het staken der stemmen kon ternauwernood worden voorkomen.

Zoveel hoofden, zoveel zinnen, bleek ook uit de inbreng uit de zaal: “Asielzoekers hebben de rotzooi in eigen land aan zichzelf te danken. Eigen verantwoordelijkheid, daar gaat het om, ook voor hen!” Een ander bleek nog bereid het leed voor de vermeende gelukzoekers te verzachten, en wilde “voorwaarden creëren” om in het land van herkomst de corruptie te bestrijden. Een partijgenoot bestreed dit paternalistische standpunt met het inzicht dat “corruptie in je genen zit”.

Uiteindelijk werd over de kwestie in een schriftelijke stemming besloten. Tegen-stemmen zit de partij in het bloed, en daarom werd met een nipte meerderheid (209 voor, 216 stemmen tegen) de quotum-passage uit het verkiezingsprogramma verwijderd. Sommigen konden de uitslag echter maar nauwelijks bevatten. Jan Nagel: “Het quotum is geschrapt.” Vanuit de zaal: “Dus we zijn voor de Betuwelijn!” Fortuyn heeft zijn partijgenoten het leggen van heldere verbanden in ieder geval al bijgebracht.

Opvallend was dat ingewikkelde kwesties snel op het bordje van de EU werden afgeschoven. Blijkbaar gaan vraagstukken die de grens van de eigen achtertuin overschrijden, het bevattingsvermogen van het partijkader al snel te boven. Op deze manier werd een eerlijke verdeling van asielzoekers over de EU-lidstaten overgelaten aan Brussel, en dat gold ook voor het vinden van een goed alternatief voor de kilometerheffing.

De zorgen over zulke kleinburgerlijke problemen werden uiteindelijk overstemd door het laatste agendapunt: de verkiezing van de lijsttrekker! De pers stroomde toe, Pim ging weer rechtop in zijn stoel zitten, en onder orgastisch gejuich kwam de dag tot zijn hoogtepunt toen Fortuyn met 89 procent van de stemmen tot aanvoerder werd gekozen. Hoewel de zaal al snel om verwijdering van de linkse persmuskieten riep, liet Fortuyn zich dit bad in de publiciteit met graagte welgevallen.

Wat volgde was een perfect getimede en ingestudeerde maidenspeech, voorzien van alle retorische trucs en andere finesses die een begenadigd spreker ter beschikking staan. Op deze zondag had hotel ‘Gooiland’ wel iets weg van een kerk, waar de voorganger zijn gehoor bespeelde met zalvende woorden, gefluister, om vervolgens met hernomen volume alle aandacht weer op zich te vestigen.

Volgens Fortuyn mag de ondernemersklasse niets in de weg worden gelegd in zijn revolutie tegen de “fossielen in Den Haag”. Ambtenaren en asielzoekers vormen in zijn visie het vijfde wiel aan de wagen, doordat zij zich hebben ontwikkeld als profiteurs van het zuurbetaalde belastinggeld. Aan de omvang van beide groepen dient dan ook een grens te worden gesteld.

Voortaan moet alles draaien om de wens van de consument en de ondernemer, vindt Fortuyn: “De klant kan interveniëren in het design van goederen en diensten. Als consument gaat ú alles bepalen!” En: “De ondernemers en hun medewerkers zijn het die de economische ruimte en het verschil maken!” Daarin speelt een nieuw vormgegeven overheid een onderdanige rol: “Saneren, reorganiseren, schaalverkleinen en 20 procent van het overheidsmanagement eruit. We moeten toe naar het afrekenen op prestaties. Het geweldig presteren van de publieke sector zal naar meer smaken.”

Met lastige betogen over de manier waarop hij zijn plannen wil realiseren, wilde Fortuyn zijn gehoor niet vermoeien. “Ik ga nu niet in op technische details.”

Hij maakt zich grote zorgen over de toestroom van asielzoekers: “I had a dream. Een droom over een wereld zonder grenzen, waar je kunt zijn waar je wilt. En toen kwam er een vliegtuig, en nóg één, en nóg één, en nóg één… En toen was mijn droom aan diggelen.”

Asielzoekers verschillen volgens hem niet veel van de partijaanhang van Leefbaar Nederland: “Het merendeel bestaat uit calculerende burgers, uit mensen zoals u.” De leden zijn dus gewaarschuwd: economische motieven zijn geen garantie voor een verblijf in Nederland, en dat moet de zojuist bezongen ondernemers toch dreigend in de oren klinken.

Bij het verlaten van de zaal bleek dat Fortuyn ook in eigen gelederen nog een wereld te winnen heeft bij het herstel van zijn zelfbenoemde normen en waarden. Na vijf uur vergaderen was de zaal veranderd in een rokerig hol en de vloer lag na afloop bezaaid met een grote berg rotzooi. In de straten van Leefbaaraanhangers schijnt dat niet langer getolereerd te worden, maar als zij daarbij spreken over “eigen verantwoordelijkheid” bedoelen zij kennelijk vooral de eigen verantwoordelijkheid van anderen.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.