[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Pers smult van Pim Fortuyn

Door Michiel Hulshof

Dagbladjournalisten vinden Pim Fortuyn de meest nieuwswaardige lijsttrekker. In de maand november verschenen er in totaal 186 artikelen met zijn naam in de PCM-kranten (de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw, NRC handelsblad en Het Parool). Dat blijkt uit een analyse van de persdatabank, uitgevoerd door Stemhok.nl.

Fortuyn heeft een riante voorsprong op naaste concurrenten PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (153 artikelen) en GroenLinks-voorman Paul Rosenmöller (79 artikelen). Zelfs de populaire kinderheld Harry Potter kon - met 158 artikelen - niet tippen aan Fortuyn.

De grote verliezer in de slag om de media-aandacht heet Hans Dijkstal. Slechts 62 keer vond een journalist de VVD-lijsttrekker interessant genoeg om hem te vermelden. Hij wordt gevolgd door D66-er Thom de Graaf (54 artikelen), het nieuwe CDA-gezicht Jan Peter Balkenende (52 artikelen) en SP-lijsttrekker Jan Marijnissen (27 artikelen).

De minst interessante lijsttrekkers voor journalisten zijn SGP-icoon Bas van der Vlies (7 artikelen) en Kars Veling van de ChristenUnie. Veling zag zijn naam slechts 3 keer afgedrukt in de PCM-kranten, waaronder een keer in een fotobijschrift bij een foto waar hij zelf niet eens opstond. Ter vergelijking: ook Pino uit Sesamstraat dook in november 3 keer op in de krantenkolommen. De journalisten van deze ‘kwaliteitskranten’ schreven het woordje ‘enigszins’ vaker verkeerd dan dat ze de naam van Veling opschreven ( we turfden vijf keer ‘enigzins’).

Ondanks de hype rond zijn persoon, lukte het Fortuyn niet de media-aandacht te vestigen op zijn partij Leefbaar Nederland. De nieuwe partij werd beduidend minder vaak genoemd dan Fortuyn zelf. Leefbaar Nederland haalde 161 keer de krantenpagina’s, een ronduit belabberde score in vergelijking tot de ‘grote jongens’ PvdA (861 artikelen), VVD (623 artikelen) en CDA (556 artikelen). Ook D66 (424 artikelen) en GroenLinks (404 artikelen) hebben wat media-aandacht betreft weinig te vrezen van Leefbaar Nederland.

Een mogelijke verklaring voor de media-rage rond Fortuyn is zijn ‘nieuwigheid’. Ook CDA-lijsttrekker Balkenende deed het erg goed vlak na zijn aantreden op 2 oktober. De man met het tijdloze kapsel was in oktober zelfs de meest nieuwswaardige lijsttrekker (met 159 artikelen), al ging zijn voorganger Jaap de Hoop-Scheffer met 170 artikelen nét aan hem voorbij. De belangstelling voor Balkenende is daarna als een slappe pudding ingezakt, getuige de cijfers van november. Wat dat betreft heeft Fortuyn meer succes: de aandacht voor hem werd in dezelfde periode alleen maar groter (112 artikelen in oktober, 186 in november).

Lijsttrekkers in het nieuws.


Het cijfer geeft het aantal krantenartikelen weer, waarin de naam van de desbetreffende persoon wordt genoemd. Meegeteld zijn alle artikelen uit Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant en Trouw. Bron: PCM Elektronische Persdatabank.


[Terug naar hoofdmenu]
Naam:NovemberOktober
1. Pim Fortuyn (LN)186112
Harry Potter (kinderboekenheld)15826
2. Ad Melkert (PvdA)153142
Louis van Gaal (mediageile voetbalcoach)102101
Joop Schafthuizen (beroemd pedofiel)975
3. Paul Rosenmöller (GroenLinks)7979
J.K. Rowling (succesvol schrijfster)7413
4. Hans Dijstal (VVD)6278
6. Thom de Graaf (D66)5448
5. Jan Peter Balkenende (CDA)52159
Madonna (zangeres en grrrl)4238
Jaap de Hoop-Scheffer (afgedankt CDA-lid)36170
7. Jan Marijnissen (SP)2739
8. Bas van der Vlies (SGP)715
Enigzins (bekende spelfout)54
Pino (blauwe vogel uit Sesamstraat)33
9. Kars Veling (ChristenUnie)33
Martin Gaus (hondenbezitter)24
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.