[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Is er leven na Den Haag?

Door Michiel Hulshof

Kamerleden die al dan niet vrijwillig de Kamer verlaten, zitten in een lastig parket. Na jaren in de beschermde omgeving van het Binnenhof te hebben rondgeworven, staan ze weer oog in oog met de boze buitenwereld. Geen werkgever zit op ze te wachten (zie artikel week 24), dus houden de meesten zich in leven met het geld uit de wachtgeldregeling.

Voor de oud-Kamerleden ?? van Waning (D66) en Martin Beinema (CDA) verliep de terugkeer naar de maatschappij aanzienlijk minder gecompliceerd. Hun geheim is de tip van deze week.

TIP 2: GA MET PENSIOEN

Opgelet: bij deze tip is het van belang tot goede vrienden te blijven met de fractie en partijtop. Een Kamerlid dat er geen eigen standpunten op na houdt en gedwee zijn partij volgt, maakt kans tot zijn 65ste aan te mogen blijven. Vechters als Rob van Gijzel (PvdA) of Jaques de Milliano (nooit meer CDA) moesten voortijdig afhaken en dus alsnog op zoek naar een andere baan.Van Waning (foto) heeft het slimmer bekeken: hij werd 65 in 1998, toevallig ook het jaar waarin hij niet terug mocht keren in de Kamer. Hij had wel gewild, maar stelde zijn partij D66 een geheimzinnige voorwaarde aan plaatsing op de kieslijst. Van Waning: ‘Helaas kan ik hierover verder niets onthullen.’ Dat blijft dus gissen.
Hij heeft een bewogen leven achter zich. Als beroepsmilitair ontving hij in 1962 zijn eerste onderscheiding: het Nieuw Guinea herinneringskruis mét gesp (jawel). Daarna was hij onder meer commandant van de duikboot Zeehond, die hij op 8 februari 1973 voor de kust van Schotland aan de grond zette. Ernstige hinder ondervond zijn loopbaan daar niet van: na 1989 vervulde hij functies bij DAF en het Clingendael-instituut. In september 1994, een paar maanden na de verkiezingen, kwam hij in de Kamer als vervanger van Van Mierlo.
Sinds zijn pensionering in 1998 heeft hij alle tijd om te doen wat hij leuk vindt: hij vermaakt zich met zijn uitgebreide schare kleinkinderen vaart op zijn trekschuit (net iets minder flitsend dan een onderzeeër, dat wel). Van Waning: ‘Verder geef ik gevraagd en ongevraagd adviezen aan de politiek. Ik ben actief in de werkgroep Internationale Veiligheid en Defensie.’

Van Waning geniet van zijn pensioen. Maar het kan ook anders: het gevaar bestaat namelijk dat politieke workaholics ook na hun 65-ste willen doorgaan met vergaderen, besturen, regelen, organiseren, bekokstoven en ritselen. Martin Beinema is zo iemand. Zelf zegt hij: ‘Ik ben lid van een aantal besturen. Onder meer van de Nederlandse Vereniging van Openbare Bibliotheken en zo nog een stuk of twaalf.’ Het zijn er zoveel dat meer voorbeelden hem niet te binnen schieten. Wat een tijdverspilling. Zo jammer.
Het advies van Stemhok.nl aan de 65-plussers die in mei afzwaaien: neem een voorbeeld aan Van Waning en geniet van het pensioen.

Voor de jongere Kamerleden volgende week tip 3:
Word actief in een bestuur of commissie.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.