[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsfeit 17

Door Pieter van der Straaten

Leefbaar Nederland behaalt een ‘historische overwinning’ als ze bij de komende verkiezingen meer dan tien zetels behaalt. Dit verklaarde Pim Fortuyn na een peiling van Bureau Interview in Nova. Volgens die peiling komt Leefbaar Nederland bij de komende verkiezingen uit op 16 zetels.

Zo’n binnenkomst in de Tweede Kamer is inderdaad historisch, blijkt uit een chronologische analyse van alle verkiezingsuitslagen sinds 1948. In dat jaar werden de tweede naoorlogse verkiezingen gehouden. Sindsdien heeft een nieuwe partij meer dan acht zetels behaald.

Eind jaren veertig en in de jaren vijftig was het nog gezapigheid troef in de Tweede Kamer. In 1948 kwam de Katholieke Nationale Partij als eerste nieuwkomer binnen met twee zetels. Daarna moest elf jaar worden gewacht op de volgende nieuwkomer. De Pacifistisch Socialistische Partij (PSP) veroverde toen eveneens twee zetels.

De jaren zestig zorgden voor iets meer opwinding. In 1963 won het Gereformeerd Politiek Verbond één zetel en de Boerenpartij drie zetels. Vier jaar later deed bovendien een nieuweling mee die iedereen nog kent: D’66 (toen nog met een apostrof). Van Mierlo en consorten kwamen uit op zeven zetels.

Het aantal verschillende partijen in de Tweede Kamer bereikte in 1971 een hoogterecord (14) dat tot op heden niet is gebroken. De Democratisch-Socialisten ’70 vestigden met acht zetels een nieuw zetelrecord voor nieuwelingen in de Kamer. In de slipstream van DS’70 verschenen ook de Politieke Partij Radicalen (PPR) en de Nederlandse Middenstandspartij (NMP) ten tonele, met ieder twee zetels. Tot slot kwam vier jaar later ook de Rooms-Katholieke Partij Nederland met twee zetels in de Kamer.

De vier partijen die in de jaren tachtig voor het eerst een zetel behaalden, bleven allemaal betrekkelijk klein. De Reformatorische Politieke Federatie (RPF) kwam in 1981 binnen met twee zetels en de Evangelische Volkspartij (later opgegaan in GroenLinks) en de Centrumpartij veroverden allebei één zetel. De CP verdween vier jaar later alweer, maar kwam onder de naam Centrumdemocraten weer terug in 1989.

De laatste keer dat nieuwe partijen een plek in de Kamer veroverden, was bij de verkiezingen van 1994. De Socialistische Partij kwam binnen met twee zetels, maar de show werd gestolen door de ouderenpartijen. Het Algemeen Ouderenverbond kreeg zes zetels en de Unie 55+ één zetel. In 1998 verdwenen deze twee partijen weer uit de Kamer, net als de Centrumdemocraten.

Volgende week Verkiezingsfeit 16:

De uiterste houdbaarheidsdatum van nieuwe politieke partijen[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.