[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Pacifisten en realo’s klappen hun handen stuk bij congres GroenLinks

Door Linda Voortman

‘Hebben jullie er een beetje zin in?’ ‘Kan er nog gelachen worden? Aangenomen!’ Het is de tweede dag van het zestiende congres van GroenLinks. De geplaagde partijleider Rosenmöller heeft het podium beklommen en probeert de congresgangers die inmiddels al gaar zijn na het veelvuldig wapperen met gele stemkaarten tot leven te wekken. Zij hebben zich zojuist door het eerste hoofdstuk geworsteld. De privatisering van Schiphol mag onder geen beding (Lid in de zaal: ‘Zelfs de PvdA is hier tegen!’. Programmacommissie: ‘Dat is geen argument!’ Lid: ‘Dat maak ik zelf wel uit!’).

Ik ben erg benieuwd hoe de congresgangers op Rosenmöllers speech gaan reageren. Zijn onduidelijke houding omtrent Afghanistan is hem de afgelopen maanden door niemand in dank afgenomen, niet in het minst door zijn tot dusverre zo trouwe partijgenoten. Een daverend welkomstapplaus van zo’n dertig seconden is desondanks zijn deel. En de euforie wordt er bepaald niet minder op als Rosenmöller ook nog eens, slim als hij is, royaal de hand in eigen boezem steekt. Hij spreekt van een inschattingsfout en weet daarmee iedereen in de zaal voor zich te winnen. Pacifist en realo, iedere congresganger klapt zijn handen stuk.

Ook de andere partijen krijgen er van langs: Thom de Graaf die na zeshonderd broodjes tot de conclusie is gekomen dat het Torentjesoverleg toch maar afgeschaft moet worden, Melkert die niet durft te kiezen, en de standaard-sneer naar Pim Fortuyn die islamieten het land uit wil jagen. Een opmerking over Balkenende, zijn compaan/concurrent in de oppositie, blijft gek genoeg achterwege. Vindt Paul een grapje over JP’s kapsel of bril inmiddels een open deur, of wil hij een potentiële coalitiepartner te vriend houden?

Rosenmöller is in zijn element: de vermoeidheid die zijn toch al gegroefde gelaat de afgelopen maanden tekende als hij weer eens moest proberen uit te leggen waarom zijn fractie aanvankelijk niet tegen was –de partijleider, die graag zijn eigen woorden kiest, zegt nu dat ze toen eigenlijk gewoon vóór waren, maar dat terzijde - en later de steun opschortte, lijkt helemaal verdwenen na het applaus dat een volle minuut duurt. Het is het teken dat hij inderdaad op zijn, het zijn zijn eigen woorden, vijftienduizend good will ambassadors kan rekenen. Ter verduidelijking: dat zijn de leden van GroenLinks, alle leden.

Na de speech wordt het campagneteam op het podium geroepen om onder het luide geschal van Jennifer Lopez’ ‘Let’s get loud’ (GroenLinks kiest voor hippe teksten, deze inbreng is van ‘coming woman’ Femke Halsema) een zonnebloem in ontvangst te nemen. Een opvallend groot hiervan wordt over partijvoorzitter Mirjam de Rijk uitgestort. De zaal klapt en danst uitbundig mee: eenheid alom; vergeten lijken alle zorgen.

Alhoewel, eenheid? Een paar uur later wordt een motie over Afghanistan ingediend, waarin de fractie wordt opgedragen de steun aan de internationale coalitie tegen het terrorisme op te zeggen. Vurige pleitbezorgers van de motie verdringen zich bij het spreekgestoelte. Tegen pleiten slechts de programma-commissie en, uiteraard, Paul Rosenmöller. Toch wordt de motie met een duidelijke meerderheid afgewezen. Is dit de fameuze stille meerderheid, die op zoveel politieke congressen de doorslag geeft?

Desalniettemin blijft de stemming opperbest. Dit feestje mag niet worden verstierd. Om drie minuten over vijf, slechts drie minuten over tijd –voorwaar een mooie prestatie voor een progressieve partij - is het verkiezingsprogramma vastgesteld. De partijtop probeert nog wat campagne-energie te kweken. In de wandelgangen gonst het intussen van geruchten over de nieuwe kandidatenlijst. Daarvoor komt men binnenkort alweer in congres bijeen. Een partijbestuurder weet zeker dat GroenLinks er twee zetels bij krijgt. Die durft.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.