[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingsfeit 16

De uiterste houdbaarheidsdatum van nieuwe politieke partijen is

Het is lastig te berekenen hoe lang nieuwe politieke partijen het gemiddeld uithouden in de Tweede Kamer. Sinds de tweede verkiezingen na de Tweede Wereldoorlog mochten zestien nieuwe partijen aanschuiven, maar vier daarvan bestaan nog steeds. (Hieruit kunnen we overigens niet concluderen dat slechts n op de vier partijen een blijvertje is. Als D66 na de verkiezingen van 2006 wordt opgedoekt, verandert deze verhouding weer.)

Van de partijen die inmiddels zijn verdwenen, kunnen we twee cijfers berekenen: hoe lang ze het gemiddeld uithouden, en hoe lang ze het uithouden na correctie voor het zetelaantal waarmee ze de Kamer betraden.

Gemiddeld hielden de twaalf mislukkelingen het 9 jaar en 8 maanden uit, voordat ze definitief van het toneel verdwenen. De Boerenpartij, de PPR en de PSP hielden het relatief gezien nog het langs uit, respectievelijk 18, 18 en 30 jaar.

Na correctie voor zetelaantal bij binnenkomst ontstaat een iets ander beeld. Een partij met veel zetels houdt het gemiddeld iets langer uit dan een partij met weinig zetels. Na correctie voor zetelaantal blijkt dat partijen het gemiddeld 10 jaar en zeven weken uithouden. Maar of hieruit geconcludeerd mag worden dat de storm van Fortuyn begin juli 2012 weer is gaan liggen, kan niet met zekerheid worden gezegd.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.