[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Negeren is vooruitzien

Door Niels van Zeben

De VVD verliest in de peilingen handenvol zetels aan Leefbaar Nederland, maar de sfeer op het congres was vrijdagavond bijna genoeglijk te noemen. Gezellig samen in de rij voor bami of nasi met sausjes naar keuze, om daarna aan grote ronde tafels verder te kouten. Wellicht is ‘uitgelaten’ zelfs nog een betere omschrijving, nu een brekebeen als Korthals verstek moest laten gaan vanwege het zoveelste feestje voor Lex & Max.

In geen velden of wegen waren bewindslieden te bekennen, en dat gaf Kamerleden de ruimte zich optimaal te profileren. Wilders, de man met de Bach-pruik, klokte aan de toog gezellig een glaasje weg, terwijl autobanenbaas Hofstra verwoede pogingen deed de bar dichter te naderen dan zijn pens toeliet. Menigeen tooide zich met de nieuwe VVD-stropdas, oranje met bleu, die blijkbaar tot doel heeft de band met het koningshuis te onderstrepen. De nieuwe mascotte, volgens het onderschrift een ‘vrije vogel’, wachtte in de merchandisingstand op een originele naam. ‘Vleugellam’ wellicht?

Nadat de inwendige mens voldoende was gesterkt, verschafte partijvoorzitter Bas Eenhoorn zijn partijleden nog een paar mentale opkikkers. Zonder één keer het gevreesde F-woord in de mond te nemen gaf hij hoog op van een moderne partij die toevallig juist deze avond zijn nieuwe website aan het volk toonde. In de stijl van Kok hanteerde de partijtop een “wireless muis”, waarna het liberale utopia in cyberspace tot leven werd gewekt. Verder moest de partij vooral in eigen kracht geloven, vond de partijbaas. Hoop kan men bijvoorbeeld putten uit de dramatische ledenstijging in Lichtenvoorde (van 30 naar 130 leden), al verloor de partij landelijk zeshonderd leden. Misschien kan de rest van dit høkersdorp ook nog even lid worden.

Tijdens zijn speech verslikte Eenhoorn zich in retoriek die de geest van Pim weer in de fles moest stoppen. Waarom gaan we ook alweer winnen? “We bieden wat mensen willen en zeggen waar ’t op staat.” Een déjà-vu doemt op: Eenhoorn is bijna even kaal als Fortuyn. “Op naar de overwinning”, buldert hij. At your service, Bas.

Het Noord-Hollandse Statenlid Ramdhari relativeert na afloop het belang van de opiniepeilingen: “Die zijn onbetrouwbaar. Daar kun je niet op bouwen. Beter is het te kijken naar wat de partij te bieden heeft en zich te concentreren op eigen kracht.”

Wat andere partijen doen, vindt Ramdhari eigenlijk niet zo interessant. Negeren is vooruitzien en nadenken over hemelse vérgezichten, waarin premier Dijkstal over de natie waakt. Hoewel geen VVD’er het volmondig wilde beamen, zou een duidelijker profilering van de lijsttrekker als kandidaat-premier de gemoederen aanzienlijk kunnen bedaren. Dat is ook waar Eenhoorn op zinspeelt, wanneer hij stelt: “Wij verlenen voorrang aan Hans Dijkstal.” En zolang verkeer van rechts voor gaat, biedt dat een hoopvol perspectief.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.