[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Staatssecretarissen sterven bij bosjes

De functie van oud-staatssecretaris is levensgevaarlijk. Het aantal sterfgevallen in de afgelopen maanden is al lang niet meer op de vingers van één hand te tellen. Welke kabinetten waren het dodelijkst? Stemhok.nl zet de zaken op een rij.

Door Niels van Zeben

De Man met de Sikkel zaait al sinds september dood en verderf onder oud-staatssecretarissen. Een snel onderzoek leert dat in de afgelopen vijf maanden liefst acht van deze voormalige bewindslieden het loodje hebben gelegd:

September 2001
Jo Hendriks (KVP/CDA), staatssecretaris van Volksgezondheid en Milieuhygiëne in kabinet-Den Uyl, 78 jaar

Oktober 2001
Jan Glastra Van Loon (D66), staatssecretaris van Justitie in kabinet-Den Uyl, 81 jaar

December 2001
Kees Egas (PvdA), staatssecretaris van CRM in kabinet-Cals, 88 jaar

December 2001
Gerard van Leijenhorst (CDA), staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Onderwijs in kabinet-Van Agt-II en -III en Lubbers-I, 73 jaar

Januari 2002
Gerrit Brokx (CDA), staatssecretaris van VROM in kabinetten-Van Agt-I en Lubbers-I en II, januari 2002, 68 jaar

Januari 2002
Aloysius Jan Hubert Bartels (KVP/CDA), staatssecretaris van Sociale Zaken en Volksgezondheid in kabinetten-Marijnen, -Cals en -Zijlstra, 86 jaar

Januari 2002
Karel Beyen (VVD), staatssecretaris van Economische Zaken in kabinet-Van Agt-I, 79 jaar

Februari 2002
Ad Hermes (CDA), staatssecretaris van Onderwijs in kabinetten-Van Agt-I, -II en -III, 72 jaar

Uit deze lijst blijkt dat dat de verliezen vooral in de afgelopen twee maanden hoog waren. Alleen november werd door alle oud-staatssecretarissen met gemak overleefd.

Ook valt op dat het aantal slachtoffers in CDA-kring relatief groot is. Dat komt waarschijnlijk doordat deze partij tot 1994 vrijwel onafgebroken in de regering zitting heeft gehad.

Bijzonder hoog is het aantal sterfgevallen onder staatssecretarissen die zitting hebben gehad in één of meerdere kabinetten-Van Agt: Hermes, Brokx, Van Leijenhorst (ook in het eerste kabinet-Lubbers) en Beyen. Tevens zijn maar liefst drie staatssecretarissen van wie de achternaam met een 'B' begint, heengegaan.

Liberalen zijn, gezien omvang en deelname van de partij aan kabinetten, maar matig vertegenwoordigd op deze lijst: Karel Beyen moet in zijn eentje de eer hoog houden. Daaruit valt af te leiden dat VVD'ers langer leven dan hun collega's van andere partijen, wellicht als gevolg van hun lichtvoetige levensinstelling. De vrolijke sfeer op het verkiezingscongres van vorig weekend is hiervoor wellicht een indicatie.

Aan de leeftijd ligt het in ieder geval niet: de gemiddelde staatssecretaris verlaat het ondermaanse op de leeftijd van ruim 78 jaar. Uitgaande van dit gemiddelde valt te voorspellen wie er binnenkort op de gastenlijst van Petrus staan. Het gemiddelde voor een vrouwelijke staatssecretaris ligt naar verwachting iets hoger, gezien de langere levensduur van vrouwen. De meeste vrouwelijke staatssecretarissen hebben echter gediend in de laatste kabinetten, zijn dus nog relatief jong en overlijden naar verwachting niet op korte termijn.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.