[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Verkiezingen... U komt toch ook?

Door Thomas Klompmaker

De opkomst bij de verkiezingen zit al jaren in een neerwaartse spiraal. Dat gaat ten koste van de legitimiteit van het bestuur en dus onderneemt minister Klaas de Vries (Binnenlandse Zaken) actie. Laat hij D66 nog één keer het verschil maken? Eindelijk democratische vernieuwing? Maakt hij de politiek leuk?

Nee, hij gaat iets nieuws doen. Hij begint een campagne.

Woensdagmiddag 6 februari. De oude Tweede Kamer zit vol journalisten die wachten op het startsein van de overheidscampagne “Verkiezingen, u komt toch ook?”. Jeltje van Nieuwenhoven opent de persconferentie en legt uit waarover het gaat: “Vraagpunt is in welke mate de kiezer de gang naar de stembus weet te vinden.” In te kleine mate, vindt de minister, en dus is de legitimiteit in het geding. Alle mensen met stemrecht moeten daar gebruik van maken. Om dat te bereiken is er gekozen voor een heel nieuwe aanpak. De overheid roept de kiezers op te gaan stemmen! “Dit gebeurt door in uitingen een feestelijke stemming te creëren”, vermeldt het persbericht.

Hoera, een feestelijke stemming! Carnaval? De gouden koets? Een volle Arena?

Nieuwe kiezers krijgen een welkomstpakketje thuisgestuurd met een potloodje en rondjes om vast te oefenen met binnen de lijntjes kleuren. Ook onderdeel van de campagne zijn internetsites met uitleg en informatie, mooie mokken voor leden van stembureaus (zodat zij niet hoeven te mokken, aldus de minister), vijf kunstwerken voor op het drukwerk en verschillende radio- en televisiespots. En als klap op de vuurpijl kun je je via de promotiesite opgeven voor een herinnerings-sms! Toegegeven, dat laatste woord bestond nog niet.

Een polonaise door journalistiek Nederland blijft vooralsnog uit, en dus worden we eerst uitgenodigd naar de spotjes te kijken. Nu eens geen feitelijke informatie, maar “mensen op straat” die elkaar vertellen waarom stemmen zo leuk en belangrijk is. Eerst de versie voor jongeren, in toch nog goed verstaanbaar dialect: “Er is hier geen dorpshuis en er is hier geen kroeg, daarom is het belangrijk om te gaan stemmen.” Dan de versie voor de mensen waartegen we U moeten zeggen, met grijze haren: “We hebben er hard voor gestreden, en dus moeten we er gebruik van maken.” En: “Het heeft zo lang geduurd voordat vrouwen stemrecht…”

Er is zelfs aan de allochtone medemens gedacht. Speciale spotjes, nee, minidocumentaires voor Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen. De aanwezige journalisten krijgen de Turkse versie vast te zien. Een kapper en een tapijtverkoper, en een jongere die niet weet wat hij moet kiezen om aan te trekken! En wat spreken ze al goed Nederlands!

Hoezo nieuw? Jongeren vragen al twintig jaar lang in elk overheidsspotje om een buurthuis. Oude mannen en alle vrouwen hebben al tachtig jaar gevochten voor hun stemrecht. En dan de Turk als kapper of tapijthandelaar. De vraag van stemhok.nl was dus: “Denkt U met het bevestigen van vooroordelen nieuwe stemmers naar het stemhok te lokken?” Minister de Vries: “Het is geen bevestiging van vooroordelen. Mensen die dat denken (zoals uw redacteur van Stemhok.nl, red.), hebben het bij het verkeerde eind. Het gaat erom dat er een gevoel wordt opgewekt dat de verkiezingen leuk en belangrijk zijn. Dat gebeurt door situaties te schetsen waarin de kiezer zich herkent.”

Voor de spotjes, posters, stickervelletjes en mokken is vier miljoen euro uitgetrokken. Vier miljoen euro om nieuwe kiezers en allochtonen te leren hoe het moet, en om oude kiezers in een feeststemming te brengen. Het is het feestje van Klaas de Vries, en het is alles wat je denkt dat het is.

Kijk en luister naar de spotjes op radio en tv en klik op www.ukomttochook.nl als u grijs bent, op www.jijkomttochook.nl als je jong bent, en op www.ukomttochookop6maartmaarblijftwegop15mei.nl als u niet in bezit bent van de Nederlandse nationaliteit en dus alleen lokaal stemrecht hebt.

Mocht een wetenschappelijke evaluatiecommissie u vragen waarom u hebt gestemd, antwoord dan vooral dat u dat heeft gedaan omdat er door uitingen een feestelijke stemming is gecreëerd![Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.