[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Fortuyn en Melkert verslaan Harry Potter

Door Michiel Hulshof

De strijd om aandacht van de landelijke dagbladen ontaardt in een nek-aan-nek race tussen Ad Melkert en Pim Fortuyn. Dat blijkt uit een analyse van de persdatabank, uitgevoerd door Stemhok.nl. Was de Leefbaar Nederland-voorman in oktober en november nog de meest genoemde lijsttrekker, in december moest hij Melkert met 179 artikelen ruimschoots voor zich laten.

Afgelopen maand maakte Fortuyn een overtuigende come-back door maar liefst 209 keer op te duiken in de kolommen van de PCM-kranten (de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw, NRC Handelsblad en Het Parool). Tegelijkertijd gleed Melkert af naar 126 artikelen, iets meer dan het doodsaaie Almere (114 artikelen).

De lijsttrekker die het meeste terrein verloor, heet Paul Rosenmöller. Stond de GroenLinkser in november nog op een derde plaats, inmiddels is hij weggezakt naar een bedroevende zesde plaats, met 62 artikelen. Hij werd voorbijgestreefd door VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal (103 artikelen, even vaak als Harry Potter), CDA-leider Jan Peter Balkenende (82 artikelen) en D66’er Thom de Graaf (66 artikelen).

Ook SP-lijsttrekker Jan Marijnissen deed het niet goed. In december moest hij de nummer twee zijn eigen SP-lijst, Agnes Kant, voor laten gaan met 28 artikelen (tegen 18 voor hemzelf). In januari krabbelde hij terug naar 25 artikelen, nog altijd eentje minder dan de nummer twee van de GroenLinks-kandidatenlijst, Femke Halsema. Ook schreven journalisten in januari vaker over het verouderde dubbeltje, dan over Jan Marijnissen.

De minst nieuwswaardige lijsttrekkers waren wederom SGP’er Bas van der Vlies (8 artikelen) en Kars Veling van de ChristenUnie (4 artikelen). Ze werden beiden minder vaak genoemd dan bijvoorbeeld Katja Schuurman (10 artikelen). Nog steeds spellen PCM-journalisten vaker het woordje ‘enigszins’ fout, dan dat ze de naam Veling noemen (we turfden zes keer ‘enigzins’).


Lijsttrekkers in het nieuwsNaam:JanuariDecember
1. Pim Fortuyn (LN) 209119 (2)
2. Ad Melkert (PvdA 126179 (1)
Almere (saaie stad) 114118
Harry Potter (kinderboekenheld)103122
3. Hans Dijkstal (VVD) 10364 (3)
4. Jan Peter Balkenende (CDA) 8254 (4)
SMS (populair communicatiemiddel)6667
5. Thom de Graaf 6620 (6)
6. Paul Rosenmöller 6223 (5)
Marco Borsato (zanger)3323
Dubbeltje (verouderd betaalmiddel)3050
Femke Halsema (Kamerlid GroenLinks)2625
7. Jan Marijnissen 2518 (7)
Agnes Kant (SP-Kamerlid)1928
Katja Schuurman (premierkandidaat)1012
8. Bas van der Vlies 84 (8)
Enigzins (bekende spelfout)64
9. Kars Veling 43 (9)
Pino (blauwe vogel uit Sesamstraat)217


Het cijfer geeft het aantal krantenartikelen weer, waarin de naam van de desbetreffende persoon genoemd wordt. Meegeteld zijn alle artikelen uit Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant en Trouw. Bron: PCM Elektronische Persdatabank.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.