[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      "Niet steeds zeggen dat de kiezer altijd gelijk heeft"

Door Luc Holleman

Door het akkefietje met Fortuyn is het bijna iedereen ontgaan dat D66 afgelopen zaterdag een congres organiseerde. Op de dag van het gewraakte interview met Fortuyn zaten een paar honderd democraten in een mooie zaal in het Amsterdamse Krasnapolsky. Niet toevallig hetzelfde Krasnapolsky waar Van Mierlo in 1966 de partij had opgericht. D66 was er om vertrouwen te winnen en om z’n smoel terug te krijgen. Dat lukte heel aardig. Vooral de speech van dominee Gremdaat hakte er lekker in.
Bij grote partijen als PvdA en VVD wordt iedere stemverheffing als vanzelf met een staande ovatie beloond, maar bij D66 moet hard worden gewerkt. Het eerste grote applaus viel Roger van Boxtel ten deel voor zijn uithaal richting Fortuyn: “Hij is echt gek geworden. Het is levensgevaarlijk wat die man doet.” Fortuyn zal de hele zaterdag de kop van jut blijven.

Dominee Gremdaat hield een weergaloze speech over “die kankerpartij” en de “domme mensen” die op die partij stemmen. “Niet steeds zeggen dat de kiezer altijd gelijk heeft”, houdt hij de democraten voor. “De kiezer die op Hitler stemden hadden toch ook geen gelijk? […] Je hebt onder kiezers arrogante klootzakken, hufters. […] Ook redelijke mensen moeten agressief kunnen zijn en hun energie gebruiken om hun politieke vijand met de grond gelijk te maken. Schoppen waar nodig, uitschakelen, uitroeien. Want een redelijke partij mag nooit ten onder gaan.”

Thom de Graaf besteeg direct na Gremdaat het podium en hij bleek een begenadigd spreker. Hij wil de rol van zijn partij niet overdrijven, maar stelt wel dat Nederland “een beetje minder achterlijk” is geworden door D66. “Waardig sterven zonder straf voor de dokter werd mogelijk. Homo’s kunnen gewoon trouwen, omdat ze gewone mensen zijn. En binnenkort worden de eerste burgemeesters door de bevolking gekozen.”

Na deze politieke borstklopperij is Fortuyn weer aan de beurt. De Graaf wijst erop dat de “zogenaamde vernieuwers van de politiek” lang niet zo vernieuwend zijn. Ter illustratie haalt hij een citaat van Anne Frank aan: “Ik hoop maar een ding: dat deze haat van voorbijgaande aard zal zijn. Dat de Nederlanders toch zullen laten zien wie zij zijn. Dat zij nu niet en nooit niet wankelen in hun rechtsgevoel, want dit is onrechtvaardig!” Na de uitsmijter (“Kiezers, versla het cynisme. Kies voor de hoop, niet voor de angst”) laaft De Graaf zich aan het applaus van zijn congres.

In de wandelgangen viel vooraf te horen dat Thom de Graaf minstens naar dubbele cijfers moet loodsen. Lukt dat niet, dan kan hij zijn biezen pakken. Vooralsnog lijkt de kans groot dat hij zichzelf na 15 mei als speechtrainer kan verkopen aan Melkert en Dijkstal. Van Boxtel mag dan de fakkel van hem overnemen.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.