[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Katja en Bridget Nieuw, Uitdagend en Luidruchtig

Door Pieter van der Straaten

Net als Pim Fortuyn hebben Katja Schuurman en Bridget Maasland afgelopen week een nieuwe politieke partij opgegeven bij de kiesraad. Op 15 mei hopen ze stemmen te winnen met hun BNN-partij Lijst 0. Omdat die naam hoogstwaarschijnlijk niet zou worden geaccepteerd door de kiesraad, hebben ze zich ingeschreven als Nieuw, Uitdagend, Luidruchtig.

Een dag voordat het interview met Pim Fortuyn verscheen in de Volkskrant, bezochten Schuurman en Maasland een notaris voor de oprichting van hun nieuwe politieke vereniging, vertelt BNN-medewerker Mark Zegeling. Met de statuten in de hand zijn ze vervolgens naar de kiesraad gereden, waar ze zichzelf hebben opgegeven.

Al in augustus maakte BNN de eerste plannen voor een televisieprogramma rond Lijst 0 bekend, ook al dacht de omroep toen nog dat het onmogelijk was een nieuwe partij op te richten. Later bleek dat ze zich pas deze maand als deelnemer hoefden op te geven bij de kiesraad.

Aanvankelijk wilde BNN een vrouwenpartij oprichten, maar na enig beraad is de omroep van dat idee afgestapt. Het onderscheid tussen mannen en vrouwen biedt volgens Zegeling onvoldoende stof voor een politieke partij, want ‘wat is nou een exclusief vrouwenstandpunt?’ Hij weet maar één ding te verzinnen: de pil in het ziekenfondspakket voor vrouwen van 18 tot 30 jaar. Maar zo’n standpunt is ook geschikt voor een jongerenpartij.

De namen van de twee lijsttrekkers van Lijst 0 zijn al bekend (Maasland en Schuurman), maar Zegeling heeft nog geen idee hoe de overige plaatsen op de lijst worden ingevuld. Uiterlijk 2 april dient Lijst 0 een kandidatenlijst in bij de kiesraad. Bekende Nederlanders kunnen de partij een voordeel opleveren, maar omdat de twee lijsttrekkers al een bekende naam hebben, is het volgens Zegeling niet zo erg als de anderen dat niet hebben.

Vooralsnog is Lijst 0 de enige partij waarvan de lijsttrekkers voor geen goud in de Kamer willen belanden. Om te voorkomen dat Schuurman en Maasland in een netelige situatie belanden, doet Lijst 0 wellicht slechts mee aan de verkiezingen in één kiesdistrict. ‘We zijn niet uit op zetelwinst’, verklaart Zegeling. ‘Het district Utrecht telt 265 duizend kiezers. Om daar een zetel te behalen moet je 20 procent van de stemmen krijgen.’

Het opstellen van standpunten laat Lijst 0 over aan de kijkers en aan bezoekers van de BNN-website. Via internet zijn inmiddels zo’n vijftig suggesties binnengekomen. ‘Als ze reëel of origineel zijn, komen ze in het conceptpartijprogramma’, zegt Zegeling. Tijdens de uitzendingen kunnen de kijkers via internet en SMS de definitieve standpunten vaststellen.

Als voorbeeld van een mogelijk standpunt noemt Zegeling het aflossen van studieschulden door vrijwilligerswerk te doen. In Noorwegen zou daar al mee worden geëxperimenteerd.

Grote ‘Haagse’ onderwerpen, zoals beslissingen over de Joint Strike Fighter, gaat Lijst 0 niet uit de weg. Over de WAO hebben ze nog geen tips binnengekregen, maar wel over de tweede fase in het onderwijs. ‘Die moet anders’, zegt Zegeling.

Als de Lijst 0 in slechts één district meedoet, zal de partij daar intensief campagne voeren. ‘Wij zijn een platform voor jongeren. Aan hun problemen willen we aandacht geven. Gaandeweg kunnen we dan een politieke factor worden. Het is het leukst als andere partijen onze standpunten overnemen.’ Dat de gevestigde partijen al een verkiezingsprogramma hebben vastgesteld, ziet Zegeling niet als een bezwaar. ‘Wij worden een reëlere gesprekspartner. En Pim Fortuyn moet ook weer bij nul beginnen.’

De eerste uitzending van Lijst 0 is op maandag 11 maart, 21.20 uur.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.