[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Eentweetje LN-bestuurder en Volkskrant kostte Fortuyn de kop

Door Luc Holleman, Aernout Bouwman en Pieter van der Straaten

Bestuurslid van Leefbaar Nederland Broos Schnetz is een ‘goede vriend’ van de hoofdredacteur van de Volkskrant. Ze tennissen zelfs elke week samen. Hebben zij op de tennisbaan beslist over het lot van Pim Fortuyn?

Landelijk is Schnetz nog niet heel bekend, maar in Utrecht is hij een gevierd man. Zakenblad Quote tipte hem ooit voor de lijst van 500 rijkste Nederlanders. Hij woont in een Utrechtse villawijk op een steenworp afstand van Henk Westbroek, met wie hij een buitenhuis in Zuid-Frankrijk deelt. Ook zijn ze samen eigenaar van twee horecagelegenheden in de Utrechtse binnenstad.

Eind jaren negentig bestormde Schnetz samen met Westbroek onder de noemer Leefbaar Utrecht de gemeenteraad. Bij tussentijdse verkiezingen in 1999 won deze partij 14 van de 45 zetels. Dit succes smaakte naar meer, en samen met Willem van Kooten en Hilversummer Jan Nagel richtten ze Leefbaar Nederland op, een partij zonder programma en zonder lijsttrekker.

In augustus vorig jaar maakte Pim Fortuyn bekend hoe dan ook aan de verkiezingen mee te willen doen, met Leefbaar Nederland of met een eigen partij. Hiermee zette hij het zittende partijbestuur onder grote druk. Een keuze voor Fortuyn betekende een keuze voor een charismatische leider, maar ook een keuze voor uitgesproken rechtse koers. En met dat laatste voelden Westbroek en Schnetz zich steeds minder gelukkig.

Als zij zich wilden ontdoen van Fortuyn, konden ze niet lang meer wachten. Op 18 februari sluit de inschrijvingstermijn van nieuwe politieke partijen. Elke poging na die datum van Fortuyn af te komen zou stranden op diens voornemen koste wat kost mee te doen aan de Kamerverkiezingen. Na 18 februari zou Fortuyn zich nooit uit de partij laten gooien.

In eventuele pogingen zich van Fortuyn te ontdoen zouden Westbroek en Schnetz twee belangrijke leden van Leefbaar Nederland, voorzitter Jan Nagel en campagneleider Kay van der Linde, op hun weg vinden. Als Fortuyn in het openbaar te veel afstand zou nemen van Leefbaar Nederland zouden Nagel en Van der Linde echter geen andere keus meer hebben dan Fortuyn weg te sturen.

Ondertussen had de politieke redactie van de Volkskrant Fortuyn gevraagd voor een groot interview. Campagneleider van Leefbaar Nederland Kay van der Linde legde deze aanvraag volgens NRC Handelsblad (11 februari) aanvankelijk meteen ‘op de stapel’. Ook partijvoorzitter Jan Nagel zou het nog te vroeg hebben gevonden voor een interview.

Op dit moment zou Broos besloten kunnen hebben de hulp in te roepen van zijn tennispartner en ‘goede vriend’ Pieter Broertjes. Volgens hem is Schnetz ‘een integer mens, die oprecht betrokken is bij maatschappelijke problemen en die daarvoor soms onorthodoxe oplossingen zoekt’ (Carp, 3 juli 2001).

Broertjes moest Nagel en consorten ervan overtuigen dat een interview in het belang was van de Leefbaar Nederland. De partij zou ermee van zijn rechtse imago kunnen ontdoen. Deze opzet van Broertjes slaagde. Nagel en consorten raakten ervan overtuigd dat een interview een heilzame werking zou hebben.

Hoe het interview uitpakte voor Fortuyn en Leefbaar Nederland, is genoegzaam bekend. Schnetz’ zakenpartner Westbroek maakte het karwei direct af na het verschijnen van het interview. Nog dezelfde ochtend eiste hij op hoge poten het aftreden van Fortuyn als lijsttrekker. Tegenover Westbroek liet Schnetz zich volgens NRC Handelsblad in vergelijkbare bewoordingen uit: ‘Hij eruit of ik eruit.’

Tijdens de bestuursvergadering op zaterdagavond zette Schnetz volgens NRC opnieuw meteen hoog in. Andere bestuursleden reageren aanvankelijk mild en stellen vragen. Ook Kay van der Linde zoekt naar een oplossing, maar samen kunnen zij Schnetz niet van zijn ramkoers brengen: ‘Wij kunnen niet met een lijsttrekker door een deur die niet uitvoert wat het bestuur wil, wat het congres wil en wat in het programma staat.’

Zondagochtend maakte partijvoorzitter Nagel de breuk tussen Fortuyn en Leefbaar Nederland wereldkundig.

Broos Schnetz ontkent overigens alle betrokkenheid bij een eentweetje: ‘Het is klinkklare onzin. Broertjes is een hele goede vriend van mij. We gaan samen op wintersportvakantie en wie zien elkaar op verjaardagen en feestjes. Iedereen weet dat. Zowel Henk als ik was uitermate ingenomen met het lijsttrekkerschap van Pim Fortuyn. Broertjes belde mij voor het interview. Ik heb het bij het bestuur aangekaart. Jan Nagel en Kay van der Linde hebben het interview met Pim doorgesproken en voorbereid. Pim is vervolgens zijn eigen weg gegaan. Hij heeft de gevolgen dus helemaal aan zichzelf te danken.’

Pieter Broertjes was niet voor commentaar bereikbaar.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.