[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Lokale PvdA’ers spreken elkaar moed in

Door Pieter van der Straaten

Gemeenteraadsleden en staten leden van de PvdA vierden afgelopen vrijdag en zaterdag een feestje. Het Centrum voor Lokaal Bestuur, waarin zij zich hebben verenigd, bestond honderd jaar. Met optredens en workshops probeerden ze elkaar voor te bereiden op de verkiezingen van 6 maart en 15 mei.

Tijdens vele kringgesprekken, discussies en trainingen werd in Arnhem over van alles en nog wat gepraat, maar Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn kwamen nauwelijks ter sprake. De PvdA is ook niet bang voor hen, beweerde campagneleider Jacques Monasch, want ‘hun aanhang komt toch vooral uit extreem rechtse kringen’. Ook van hem overigens geen woord over het feit dat die ‘extreem rechtse’ aanhang volgens de laatste peilingen van bureau Interview/NSS op twintig zetels kan rekenen.

Ook bij een kringgesprek over campagnetechnieken voor gemeenteraadsverkiezingen kwamen de ‘Leefbaren’ niet ter sprake. Terwijl in een hoek van de zaal een stapeltje posters lag met de tekst ‘Gore/Liebermann 2000’, spraken de aanwezigen over gewichtige onderwerpen als het aanbieden van een lunch aan journalisten.

Een specialist van het partijbureau, Jeroen Beekman, raadde iedereen aan vaker contact te zoeken met journalisten: ‘Maak een praatje met ze. Vraag hoe het met hun kinderen gaat op school.’ Zulke gesprekken zouden ‘cognitieve dissonantie’ opleveren. Als politici vriendschappelijk met journalisten omgaan, zouden die journalisten minder zure stukjes over die politici schrijven. ‘Niets menselijks is de journalist vreemd’, beweerde hij.

Ook spraken de gemeenteraadsleden over belangwekkende onderwerpen als ‘going negative’: politieke tegenstanders belasteren met informatie over het privéleven van politieke tegenstanders. Partijmedewerker Selma Penseel gaf een voorbeeld: ‘Het CDA staat voor het gezin en je hoort dat Balkenende een minaar én een minnares heeft. Wat doe je dan?’ Helaas leverde deze discussie geen duidelijke conclusies op, anders dan dat de lokalo’s niet mogen uitstralen dat ze twijfelen aan Melkert. ‘Als we zelf aan hem beginnen te twijfelen, straal je dat meteen uit’, waarschuwde een van de aanwezigen.

Wie niet in ieder geval níet straalden, waren de PvdA’ers die tijdens alle feestelijkheden achter een campagnekraampje stonden in het centrum van Arnhem. Terwijl collega’s van GroenLinks en de SP op een druk punt heerlijk in het zonnetje stonden, verpieterden de PvdA’ers iets meer uit de wandelroute en in de koude schaduw.

Later op de middag werd in het winkelcentrum de show gestolen door aanhangers van Leefbaar Arnhem. Hun campagneslogan was duidelijk: ‘Leefbaar Arnhem steunt Vitesse. Stem Leefbaar Arnhem!’ Ook na twee dagen praten kan de PvdA daar nog niet aan tippen.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.