[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Meester Melkert straft strenger

Door Pieter van der Straaten

Hoe kan de PvdA verder zetelverlies aan Leefbaar Nederland en Pim Fortuyn voorkomen? Lijsttrekker Ad Melkert hoopt dat hij de oplossing heeft gevonden. Law and Order! Sneller straffen! Strenger straffen!

Volgens het verkiezingsprogramma van de PvdA wordt 53 procent van misdaden gepleegd door mensen die al eerder een misdrijf hebben begaan. Deze recidivisten moeten volgens de PvdA-leden strenger worden bestraft. Letterlijk staat er in het verkiezingsprogramma dat de ‘juridische mogelijkheden worden onderzocht om te komen tot de algemene en vaste regel dat iedere volgende misdaad in dezelfde categorie tot een zwaardere straf leidt’.

De moeilijkheid van zo’n verkiezingsprogramma is dat je er bij de kiezer natuurlijk niet mee kunt aankomen. ‘We laten onderzoeken of recidivisten harder kunnen worden aangepakt’: zoiets bekt natuurlijk niet lekker.

Om toch een succesje te kunnen boeken, geeft Melkert een wat versimpelde weergave. Het moeilijke woord ‘recidivisten’ (vijf lettergrepen!) vervangt hij door een vondst van een creatief PvdA-lid: ‘veelplegers’.

Het onderzoek naar zwaardere straffen laat Melkert voor wat het is. Als het aan hem ligt, krijgen criminelen die in herhaling vallen, telkens een straf die eenderde hoger is dan de vorige. Ook moeten ze sneller worden bestraft dan voorheen. ‘We zullen wel eens zien wie de langste adem heeft’, brieste hij afgelopen zaterdag tijdens een toespraak tot gemeenteraadsleden en statenleden van de PvdA.

Naast deze regel lanceerde nog een tweede proefballonnetje: misdaadkaarten. Net als de strafverhoging met eenderde ontbreekt ook dit begrip in het verkiezingsprogramma.

Op deze misdaadkaarten zou moeten staan hoeveel misdaden worden begaan op welke plek. Aan de hand van deze kaarten zouden politie en stadsbesturen tweewekelijks verantwoording moeten afleggen zogenoemde burgerpanels.

Wat deze burgerpanels inhouden, laat Melkert opnieuw in het midden. In het verkiezingsprogramma worden terloops ‘kwaliteitspanels’ genoemd, die zouden moeten worden ‘gehouden’ om de kwaliteit van publieke diensten te evalueren en controleren. Burgerpanels zijn al even afwezig als de misdaadkaarten.

Zonder Leefbaar Nederland of Pim Fortuyn bij de naam te noemen hoeft Melkert de aanval op hen geopend. Of hij zich net zo weinig aan zijn verkiezingsprogramma gelegen laat liggen als Fortuyn bij Leefbaar Nederland, moet nog worden afgewacht. Maar het begin is er.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.