[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Katja en Bridget kiezen voor spek en bonen

Door Pieter van der Straaten

Lijst 0, de nieuwe politieke partij van BNN, heeft zijn verkiezingsstrategie ingrijpend gewijzigd. Eerder was aangekondigd dat de partij in één kiesdistrict zou deelnemen aan de verkiezingen, maar de oprichters van de Lijst 0 vonden dat achteraf toch niet zo’n goed idee. De partij wil nu ‘buiten mededinging’ aan de wedstrijd meedoen, verklaart BNN-medewerker Mark Zegeling.

De verkiezingsdeelname van Lijst 0 moet volgens hem als een experiment worden gezien. Of de partij ooit daadwerkelijk zal deelnemen aan de verkiezingen, laat hij in het midden. De twee lijsttrekkers, Bridget Maasland en Katja Schuurman, willen in ieder geval niet het risico lopen in de Tweede Kamer te belanden.

Hoe eventuele kandidatenlijsten zullen worden samengesteld, kan Zegeling nog niet zeggen: ‘We zullen wel zien.’ Pas op 2 april besluiten de oprichters of de partij een officiële kandidatenlijst inlevert. Na die dag is inschrijving van verkiezingskandidaten niet meer mogelijk.

Om in elk van de negentien kiesdistricten mee te doen aan de Kamerverkiezingen, zou Lijst 0 vóór 2 april ten minste 570 steunbetuigingen moeten verzamelen. Per kiesdistrict moet de partij dertig aanhangers optrommelen die op het gemeentehuis een steunverklaring willen ondertekenen.

Volgens Zegeling is zo’n aantal steunbetuigingen ‘makkelijk te halen’, aangezien Lijst 0 via internet al ‘honderden reacties’ heeft gekregen, hoewel de officiële site van de partij nog niet in de lucht is.

In wekelijkse uitzendingen wil BNN tonen hoe Lijst 0 het zou doen als de partij daadwerkelijk zou deelnemen aan de verkiezingen. Daartoe zal BNN wekelijks peilingen laten uitvoeren. Via de website van BNN kunnen jongeren suggesties doen voor standpunten, en stemmen over voorstellen van anderen. Eerder aangekondigde plannen voor beslisrondes via SMS-berichten heeft BNN afgeblazen.

Met welke jongerenonderwerpen Lijst 0 zich zal proberen te profileren, is nog onduidelijk. Zegeling: “Wij zijn een partij van de vragen, niet van de antwoorden. De antwoorden moeten van jongeren komen, en uit eigen onderzoek.”

De twee lijsttrekkers van Lijst 0, Katja Schuurman en Bridget Maasland, hebben inmiddels voorbereidende gesprekken gevoerd met Thom de Graaf (D66), Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) en Pim Fortuyn. Fragmenten van deze gesprekken zullen worden vertoond tijdens wekelijkse uitzendingen over Lijst 0. De eerste uitzending staat gepland voor maandag 11 maart.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.