[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Column: Kiespijn in Trouw

Op verzoek van misschien wel de beste krant van Nederland schreef Pieter van der Straaten een column over jongeren en verkiezingen. Dinsdag 26 februari in de krant, nu op de site.

Door Pieter van der Straaten

‘Ik weet nog niet of ik ga stemmen’, vertelde mijn kapster mij afgelopen vrijdag in Amsterdam-Oost. ‘Ik heb een boekje gekregen waarin staat hoe je moet stemmen, maar daarin stond niet op wie je kan stemmen.’

Dat informatieboekje is verspreid onder alle Amsterdammers die dit jaar voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een campagne opgezet die jonge kiezers moet aansporen te stemmen. ‘Dit gebeurt door in uitingen een feestelijke stemming te creëren’, schreef het ministerie in een persbericht. Alle nieuwe kiezers krijgen een welkomstpakketje met een potloodje en stemrondjes, zodat ze vast kunnen oefenen met kleuren binnen de lijntjes. Uiteraard heeft het ministerie voor jongeren ook een speciale website opgetuigd (jijkomttochook.nl), waarop bezoekers overigens consequent met u worden aangesproken.

Dat Risma, mijn kapster, niet weet op wie ze moet stemmen bij de Kamerverkiezingen, verbaast me niets. Politiek spektakel en duidelijke tegenstellingen hebben de twee paarse kabinetten niet opgeleverd. De gedetailleerde regeerakkoorden smoorden elk debat al bij voorbaat. Tot overmaat van ramp is bovendien geen enkele minister gestruikeld over een motie van wantrouwen. Ter bescherming van de goede lieve vrede durfden coalitiepartijen niemand de laan uit te sturen, ook al was daar soms alle reden toe: bouwfraude, bolletjesslikkers en Bijlmerramp (dan beperk ik me nog tot de letter B).

De verkiezingscampagnes bieden de zwevende kiezer weinig houvast. Alle lijsttrekkers hebben hun mond vol van zorg, onderwijs en veiligheid. D66 heeft als enige iets leuks in petto voor jongeren: kiesrecht vanaf 16 jaar. Maar D66 is ook de partij van vice-premier Borst die de prijs van Breezers en andere populaire mixdrankjes wil verhogen. Bovendien hebben de huidige kiesgerechtigden natuurlijk niet veel aan verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd.

Van de overige partijen wil de VVD iets doen aan de WAO-instroom, het CDA wil schoolboeken gratis weggeven en de PvdA eist inkomensafhankelijke ziekenfondspremies. Niet bepaald aansprekende onderwerpen voor iemand van begin twintig.

Ook van het publieke debat hoeft de zwevende kiezer het niet te hebben. Als er al een debat wordt gevoerd, is dat van een bedroevend niveau. Wanneer Melkert voorstelt de straffen van recidivisten telkens met eenderde te verhogen, reageren VVD’ers niet gepikeerd omdat ze dat een dom plan vinden, maar omdat VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï al eerder precies hetzelfde had voorgesteld.

Als conflicten binnen Paars ontstaan omdat partijen het met elkaar ééns zijn, wat valt er dan nog te kiezen? Geen wonder dat veel jongeren blijkens een onderzoek van Nieuwe Revu op Pim Fortuyn willen stemmen. Hij doet duidelijke beloftes (‘als ik vier jaar aan de macht ben, zijn de wachtlijsten verdwenen’) en hij gaat politiek incorrect taalgebruik niet uit de weg (‘minister Borst heeft meer doden op haar geweten dan Osama bin Laden’).

Tot slot wilde Risma nog weten wat er na de verkiezingen gaat gebeuren. Er komen nieuwe raadsleden en Kamerleden, maar dan? Gelukkig is het antwoord te vinden op de website van de gemeente Amsterdam: “Wat er na de verkiezingen met de gemeenteraad gebeurt ziet u na de verkiezingen!” Kijk, dat schept duidelijkheid![Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.