[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      CDA herstelt kinderarbeid in ere

Door Ramon Schimmel

Het CDA heeft een goed program en Balkenende is dť grote belofte, vindt VVD-coryfee Hans Wiegel. Hij ziet een VVD-CDA coalitie wel zitten. Stemhok selecteerde een aantal leuke weetjes uit Betrokken samenleving, betrouwbare overheid, het verkiezingsprogramma van het CDA. Hoe ziet het land eruit als de Harry Potter van de Nederlandse politiek mag meeregeren. Lees en oordeel zelf of Wiegel gelijk heeft.

Prestaties Uytdehaage en Van Velde teleurstellend
De slogan "Nederland Sportland" moet de komende jaren waargemaakt gaan worden voor zowel de breedtesport als de topsport. 2.10.1, p.18.

Gemeentepils bij Heineken niet in goede handen
De drinkwatervoorziening, netwerk en distributiebedrijven, blijft in overheidseigendom. Het maatschappelijk belang van kwalitatief goed drinkwater voor de volksgezondheid kan onvoldoende gewaarborgd worden via private bedrijven. 7.2, p 35/36.

Op operatievakantie naar de Costa del Sol
Het ziektekostenstelsel dient in overeenstemming te worden gebracht met het Europese principe van vrij verkeer en de vrijheid van keuze van de verzekerde. Een patiŽnt dient dus vrij te zijn om ook voor een behandeling over de grens te opteren. 3.5, p.20.

Harry Potter-kapsel Balkenende niet langer gedoogd
Het CDA wil een overheid die respect afdwingt en duidelijke grenzen stelt. 4.2, p.22.

Meer geld voor gereformeerden
Aanvullend op de verhoogde kinderbijslag wil het CDA in de komende kabinetsperiode toewerken naar een algemene inkomensafhankelijke kinderkorting in de belastingen. 1.1.1, p.12.

studiefinanciering voor bejaarden
1.5 Om de mogelijkheden voor bijscholing in onze kenniseconomie op latere leeftijd te vergroten krijgen mensen ook na hun dertigste scholingsrechten. Indien zij niet eerder gebruik gemaakt hebben van studiefinanciering kunnen zij gedurende twee jaar een beroep doen op de tegemoetkoming in de kosten tijdens het volgen van een geaccrediteerde, postinitiŽle opleiding of studie. Deze rechten zijn aan studiepunten gekoppeld. 1.5, p.13.

Kinderarbeid in ere hersteld
Leeftijdsdiscriminatie bij arbeid, werving en selectie, scholing en promotie moet worden verboden. 1.7.2, p.13.

Van der Valk kan bij het CDA niets fout doen
Bij de overname van een familiebedrijf door een opvolger worden successierechten verlaagd of zo mogelijk uitgesteld. Familiebedrijven zijn wezenlijk voor de economie. 1.9.2, p.14.

Nieuw: spijbelende stagiaires
Er komt een maatschappelijke stage op alle schooltypen in het voortgezet onderwijs. Doel is de deelname van jongeren aan het vrijwilligerswerk te stimuleren. Zo kunnen zij ervaring opdoen bij maatschappelijke organisaties (natuur, milieu, buurthuizen, zorginstellingen, sportverenigingen etc.) 2.7, p.17.

Oma en de kleinkinderen in een huis
In Nederland zijn de meeste woningen gebouwd als ťťn- of twee-generatiewoning. Voor velen zou een meer-generatiewoning veel voordelen hebben, mits er voldoende mogelijkheden voor privacy en zelfstandigheid zijn. 5.3, p.27.

112 wordt chatlijn voor eenzame oudjes
De politie moet goed bereikbaar zijn. Dat betekent ook dat mensen de politie gratis kunnen bellen. 4.3.2, p.23

Krampachtig hip doen
Alle Nederlandse publieke zenders moeten via de satelliet kunnen worden ontvangen. Voor de landelijke publieke omroep is dit reeds het geval, voor de regionale nog niet. De programma's dienen ook gratis ter beschikking te worden gesteld aan alle internetproviders die deze programma's weer aan hun klanten gratis moeten aanbieden. 2.9.3, p.18.

Bang voor Europa
2.9.5 Nederland en Vlaanderen moeten zich gezamenlijk sterk maken voor het bewaken en het versterken van het eigen culturele erfgoed in Europa waaronder de Nederlandse taal. 2.9.5, p.18.

Met pen bewapende mobiele brigade
Om mensen met een laag inkomen te ondersteunen, helpt een soort brigade met het invullen van de noodzakelijke formulieren om gebruik te kunnen maken van de diverse (gemeentelijke) subsidies. 10.4, p.46.

Alle coffeeshops dicht
4.6.2 Nederland moet met haar wetgeving in de maat lopen met andere Europese landen om te voorkomen dat Nederland een aanzuigende werking heeft op bepaalde vormen van criminaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld dat het drugsbeleid moet worden afgestemd op onze buurlanden. P.24

Minder artsen en verpleegkundigen in ziekenhuis (als patiŽnt)
Agressie tegen mensen die uit hoofde van hun dienstverlenende professie extra kwetsbaar zijn, dient extra zwaar bestraft te worden. De maximale straf wordt verhoogd. 4.11, p.25

Verkeersveiligheid onbelangrijk
Filegevoelige wegen worden beter benut door bijvoorbeeld drie smallere rijstroken in plaats van twee brede. 5.4.2, p.27.

Blauw op straat moet voortaan thuisblijven
De mobiliteitsproblematiek dreigt onacceptabele vormen aan te nemen, met alle belasting van milieu en beperking van arbeidsproductiviteit van dien. Innovatieve oplossingen zijn nog niet voorhanden. Eťn van de mogelijke innovatieve oplossingen betreft het Telewerken op grote schaal. Daarom moet de overheid 5% van het totale jaarlijkse budget voor ICT (hardware en software) inzetten om telewerken voor overheidspersoneel verder mogelijk te maken. 7.8.1, p.37.

Lubbers op de vlucht voor zware taak
Op de langere termijn moet de UNHCR de internationale instantie worden die de eerste opvang van vluchtelingen en beoordeling van asielverzoeken coŲrdineert en uitvoert. 8.5, p.39.

Zwaar behaarde mannen werkloos
Het onderzoek op mensapen, zoals dat nu nog steeds plaatsvindt, moet net als in rest van EU verboden worden. 9.10, p.44.

Centraal Orgaan opvang asielzoekers woedend
Voormalige ziekenhuizen, kazernes en boerderijen worden ingericht voor een meer permanente huisvesting van dakloze verslaafden. 10.9, p.47.

Noot: Deze voorstellen zijn rechtstreeks en onveranderd overgenomen uit het concept-verkiezingsprogramma van het CDA. Het gehele programma is te downloaden op www.cda.nl.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.