[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Westerterp in het wild

Door Thijs Peters

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Tjerk Westerterp maakt een politieke comeback. Waarom? Omdat hij gewoon graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Zo hangt in de hal van zijn villa in het Brabantse plaatsje hangt een enorm zelfportret. Stemhok.nl schetst deze politicus met een voorliefde voor drank en snelle auto’s.

Leefbaar Nederland wilde graag met de oud KVPer in zee vanwege zijn ‘ervaring in de Nederlandse politiek’. Op de kandidatenlijst van de Leefbaren is hij naast Jan Nagel een van de weinige politieke dieren en dat verklaart waarschijnlijk zijn hoge plaats: in het land der blinden is Eenoog koning.

Nu heeft Tjerk inderdaad veel ervaring, maar die is wel een beetje belegen. Westerterp was minister in het kabinet Den Uyl (1973-1977). De twee jaar daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Sinds de val van het kabinet Den Uyl is Westerterps grootste politieke wapenfeit het pesten van oud-minister van Verkeer en Waterstaat en voormalig partijgenoot Hanja Maij-Weggen. Tjerk reed expres in zijn uppie over Hanja’s peperdure care-poolstrook. Mocht niet van Hanja – de strook was alleen voor auto’s met drie of meer inzittenden – maar tot groot genoegen van een glunderende Tjerk mocht het wel van de rechter.

De Haagse politiek had hij toen allang ingeruild voor het grote geld in Amsterdam. Al president-directeur van de optiebeurs verdiende hij heel aardig. De inmiddels 71-jarige hield er een riante villa in het Brabantse Ulvenhout aan over, met uitzicht op het lieflijke dal van het riviertje de Mark. Mevrouw Westerterp rijdt in hippe autootjes met open dak en zet sinds jaar en dag de modetrend op de plaatselijke tennisclub.

Een deel van zijn geld werd door Tjerk belegd in zijn grootste hobby’s: auto’s en drank. Nu kan van een ware bourgondiër als hij niet worden verwacht dat hij geheelonthouder of milieufreak is, een beetje minder drank had hem geen kwaad gedaan. Vooral de combinatie van drank en auto’s werd hem een keer fataal.

Het was op 27 november 2002, na een gezellig bezoekje aan de Ferrari-fabriek in Italië, dat Tjerk in het vliegtuig naar huis een pilsje of twee dronk. In Bologna had de Brabander met de Friese naam nog een glaasje wijn bij de lunch genuttigd. Tjerk stapte op het vliegveld van Eindhoeven in zijn auto (een Lexus Mercury). Even buiten Eindhoven raakte hij op de andere weghelft en reed de Seat (tikkeltje minder stevig dan een Lexus) van een man uit Valkenswaard volledig aan puin. De avond erop ging Tjerk publiekelijk boete doen op tv bij Paul Witteman. Paul vond het moedig dat hij gekomen was. De rechter was minder begripvol. Vanwege zijn alcoholpromillage (0,65 afgezet tegen de toegestane 0,5) mocht hij negen maanden geen auto rijden. Gelukkig dat er nog een Sparta-met in de garage stond.

Sinds kort mag Tjerk weer rijden en tuft hij van de ene verkiezingsbijeenkomst naar de andere. De nieuwe lijsttrekker van Leefbaar Nederland mag met hem meerijden.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.