[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      ‘Eigen tuig eerst’ bij GroenLinks

Door Niels van Zeben

Twee dagen voor de échte test sloot GroenLinks in Amsterdam de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af. De avond had nog het meeste weg van een generale repetitie voor de plaatselijke lijsttrekker Maarten van Poelgeest, de studentenleider van weleer. Door zijn aanhang werd hij voorzien van “geheime tips” die hij kan gebruiken in het finale lijsttrekkersdebat. Een impressie van een vrolijke thuiswedstrijd.

Een korte toespraak van Paul Rosenmöller diende als inleiding op het hoofdthema. Onder het wakend oog van landelijke GroenLinksers Femke Halsema, Paul Rosenmöller en Kees Vendrik, kreeg Van Poelgeest vervolgens in een “openbare briefing” van partijleden te horen wat hij vooral wél of níet moet doen in het komende lijsttrekkersdebat. De sfeer was opgetogen, want GroenLinks staat op winst in de lokale peilingen en heeft de mogelijkheid de tweede partij van de stad te worden. Dat leidde tot enthousiaste adviezen vanuit de zaal, vaak met een knipoog. Een vertegenwoordiger van het reclamebureau dat de campagne ontwierp, kwam als eerste met een helder advies: “Zo makkelijk mogelijk aangeven waar ’t over gaat.”

Ook ervaringsdeskundige en ex-provo Roel van Duijn mocht een bijdrage leveren. Hij bleek een campagnestrateeg van nature: “Het moet hartstochtelijker, je moet expressiever worden. Doe een bloem in je knoopsgat.” De zaal adviseerde een anjer, gecombineerd met tennissokken. Vele adviezen volgden elkaar op, waaronder zeker ook inhoudelijke. De PvdA, onder aanvoering van Tweede-Kamerlid en Amsterdamse huisarts Rob Oudkerk, moet het meer dan anderen ontgelden. Onder meer werd het woningbouwbeleid van diens partij onder vuur genomen. Volgens GroenLinks is de PvdA van plan al het groen in Amsterdam vol te plempen met gebouwen. Halsema, vanuit de zaal: “Oudkerk wil graag de nieuwe Jan Schaeffer [legendarische PvdA-wethouder – red.] worden. Onder zijn beleid is echter geen enkele sociale woning gebouwd.” Ze adviseerde Van Poelgeest de PvdA-lijsttrekker af te serveren met een oude kreet: “In gelul kun je niet wonen!” Een ander reageerde daarop enthousiast: “Rob Oudkerk is een betonsocialist!” Van Poelgeest werd voorzien van krachtige one-liners.

De VVD – als enige concurrent ook op winst in Amsterdam – werd eveneens aangepakt. Zoals ook landelijk gebeurt, zet deze partij in op een repressief beleid ten aanzien van criminaliteit. Rosenmöller voerde in de discussie zijn bekende standpunt aan dat er vooral preventief worden gewerkt. Van Poelgeest vroeg het voor de zekerheid nog even na: “Wat zijn die preventieve maatregelen?” Femke Halsema, vanuit de zaal: “Die heb ik je vorige week nog genoemd!” Vanuit de zaal werd aangevoerd dat criminelen in de gevangenis het dichtst bij hun woonplaats moeten worden opgesloten. Dat vergemakkelijkt reïntegratie na detentie. “Eigen tuig eerst,” grinnikte iemand, hetgeen tot hilariteit leidt.

Aan het slot van de avond liet Van Poelgeest nog één keer zien dat hij het debat met de andere lijsttrekkers aankan. GroenLinks moet in de aanval, vooral tegen de PvdA: “We moeten zorgen dat ze een kopje kleiner worden gemaakt!” Vanuit de zaal kwam nog eenmaal een spitsvondig advies, parodiërend op de verkiezingsslogan: “Naar een nieuw evenwicht, met humor en hartstocht.”[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.