[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Rotterdam leefbaar, Hilversum niet

Door Niels van Zeben

Leefbaar Rotterdam (LR) is out of the blue de grootste partij van Rotterdam geworden. Dat gebeurde vooral ten koste van PvdA en VVD. Zelfs de SP gaat hard onderuit van 4 naar 1 zetel. Fortuyn mag 17 van de 45 zetels gaan bezetten en kan daarmee het initiatief nemen bij de collegeonderhandelingen.

In een eerste reactie in Nova verklaarde oud-burgemeester Peper van Rotterdam Fortuyns reusachtige overwinning als volgt: “Een groot deel van de daadkracht in Rotterdam is weg, men dúrft geen dingen meer. In dat gat is Fortuyn gesprongen. Dit is echt onvoorstelbaar.” Jan Pronk is bezorgd: “I keep my fingers crossed. Met zo’n zeteluitslag zullen ze zitting moeten nemen in het college, zónder enige ervaring. Ik heb nauwelijks een financiële paragraaf gezien, en dat is zorgelijk in de grootste haven ter wereld met zo’n groot economisch belang.” Zonder twijfel worden de collegeonderhandelingen interessant, omdat bijna alle partijen vooraf hebben aangekondigd niet met LR in een college te willen.

De winst in Rotterdam voor LR komt overeen met de meest recente peiling over de landelijke verkiezingen. Fortuyn duwt de paarse coalitie met een enorme zwaai uit het zadel. Van de 25 verlieszetels van de paarse combinatie neemt hij er maar liefst 18 over. Vijftig procent van de kiezers vindt dat de Lijst-Pim Fortuyn in ieder geval moet deelnemen aan formatieonderhandelingen. Pim krijgt het dus druk.

Lijsttrekker Jan Nagel van Leefbaar Hilversum zal tandenknarsend kijken naar het succes van zijn Rotterdamse collega. De grootste partij van Hilversum zakt vijf zetels – van 14 naar 9 - maar blijft de grootste partij. De Hilversumse wethouder vindt voor dit dramatische verlies een plausibele verklaring: “Als de kiezers dat vinden, dan is dat zo.” Het is maar dat u het weet.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.