[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      GroenLinks viert mager feestje

Door Michiel Hulshof

De afkeer van het koningshuis zit bij GroenLinks diepgebakken. De landelijke kopstukken volgden de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de Prinsenhof, de plaats waar Balthazar Gerards in 1584 Willem van Oranje doodschoot. Wat er daarna met Gerards gebeurde is genoegzaam bekend: hij werd onder grote publieke belangstelling opengesneden, opgehangen, gevierendeeld en daarna op een brandstapel gegooid. Enig gevoel voor fatalisme kan de club van Rosenmöller niet worden ontzegd.

Het ging er gemoedelijk aan toe in Delft. Het publiek was opvallend jong. Een lokale brouwerij had gezorgd voor heus GroenLinks-bier. Op het etiket prijkte de brave tekst ‘het is geen partij om zwaar mee door te zakken en dan al te luidruchtig huiswaarts te gaan’. Voor de drank moesten consumptiebonnen worden gekocht. Een setje van vijf stuks kostte acht en een halve euro.

Veel aandacht was er voor de televisieploeg uit Hilversum. Ergens halverwege de avond maande een NOB-technicus iedereen tot stilte. Bekend met de macht van de televisie, zwegen de GroenLinksers gedwee en volgzaam. Nadat Paul Rosenmöller, in krijtstreep, zijn five minutes of fame had beleefd, steeg er een kort applaus op. Daarna werd er weer bier besteld.

Nog later klom Rosenmöller op het podium. Zijn speech ging er bij de zaal beter in dan de schaal GroenLinks-koekjes, die een treurig aanblik bood op een hoek van de mobiele bar. Rosenmöller sprak maar kort. Zijn rechter wijsvinger hamerde met enige regelmaat en ritme op het spreekgestoelte. Hij bedankte de mensen die ‘het vuur uit hun sloffen’ hadden gelopen. Er werd hard geklapt. Een man liep naar de verplaatsbare stereo-installatie en zette een nummer van Jennifer Lopez op. Niemand danste. Toen zette de man de muziek weer uit.

Alleen Rotterdam gooide nog een beetje roet in het eten. Een derde van alle stemmen op Fortuyn. Een korte, maar hevige golf van afschuw trok door de zaal. Daarna keuvelden de GroenLinksers weer verder. Met een goed gevoel, want 10 procent winst in den lande.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.