[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Het Campagne Songfestival - Alle acht rood!

Door Abel Schoenmaker

Hij is gratis te bestellen. Het kan enige moeite kosten voordat je de cd met campagnesongs van de PvdA in handen hebt, maar als de partij over de brug komt dan doen ze dat goed. Niet één, maar drie dezelfde cd’s, verpakt in een feestpakket vol ansichtkaarten, hippe campagneboekjes en zaad. Zaad? Wees gerust, enkel voor klaprozen. Condooms ontbreken, maar ballonnen zijn er weer wel.

Maar het ging allemaal om die ene cd. Die telt weliswaar maar net 27 minuten muziek, maar dat is genoeg tijd om een onvergetelijke indruk achter te laten. Wie het betreurt dat het met internationale communistische complot nooit wat is geworden, moet hier beslist eens naar luisteren. Socialististen hoeven zich allang niet meer enkel op De Internationale te verlaten om de buitenwereld te tonen dat ze eigenlijk geen smaak hebben. Stond De Internationale inderdaad nog internationaal voor een dergelijke leeghoofdigheid, de meeste partijen hebben inmiddels al op landelijke schaal het droevige muzikale niveau onderlangs ingehaald.

Neem nu het IJslandse openingsnummer Althyduflokkur Islands uit 1999. Nota bene afkomstig uit hetzelfde land dat ons de Sugercubes en later hun zangeres Björk gaf. Alleen al Althyduflokkur Islands blaast in één klap de stelling aan flarden van een hier niet nader te noemen docent muziekwetenschappen aan de UvA. Deze beweerde enkele jaren terug dat enkel marxistische muziek de ware zou zijn. En dat op kosten van de gemeenschap. Ondanks dit alles voldoet de IJslandse bijdrage aan de eis dat een cd met het meest aansprekende nummer moet beginnen. Althyduflokkur Islands is met het droge basloopje, olijke drumwerk en een lullig orgeltje het toppunt van minimalisme.

Dan volgen de Belgen met Jij kan altijd op mij rekenen, waarin getreurd om een verloren tuin met rozen, dat plaats moet maken voor steen en beton. Op fraaie wijze vertolkt ene Isabelle A. het sentiment van een voorbije jeugd. Dit lied past meer thuis in een programma van Chiel Montagne dan een Belgische politieke campagne. Maar wellicht zijn onze zuiderburen ons zoals gewoonlijk slimmer af door aansprekende liedjes te produceren en het kiezersvolk niet lastig te vallen met politiek geladen teksten.

Tsjechië mikt het over een andere boeg: een instrumentaal nummer dat uit 1996 schijnt te stammen maar rechtstreeks en ongemasterd van een ruisende lp uit 1976 lijkt te zijn overgenomen. Ideale liftmuziek, en opmaat naar de meest recente bijdrage. De Noren hebben in 2001 een lied gemaakt met een backbeat die sterk doet denken aan Queen’s I Want to Break Free. Ook hier is de vernieuwing ver te zoeken, en de teksten en gesproken stukjes smeken om ondertiteling. Jammer dat er nog geen Teletekst-equivalent bestaat voor je cd-speler.

Inmiddels over de helft van de cd aanbeland arriveert de Duitse bijdrage Die besten soll’n gewinnen, door de SDP in 1998 aan de man gebracht. Alleen de kop doet weer sterk denken aan Queen, dit keer We Are The Champions. De rest blijkt een volledige rip-off van een eighties-hit die volgens mij Nothing’s Gonna Stop Us Now heette. Snel doorspoelen naar Kroatië. De cd begint zijn naam inmiddels steeds meer waar te maken door een politieke maar leukere versie van het Europees songfestival neer te zetten. Alweer een nummer dat het vooral van de teksten moet hebben.

Het is dan ook niet eerlijk dat gelijk daarna het Engelse The Red Flag volgt. Wie kan er nu nog op tegen The Workers Music Association, dat namens Labour sinds 1905 een lied blijkt te verkondigen op de muziek van O Denneboom? Het gemis van een bijgeleverd tekstvel doet zich hier het sterkst gelden.

Aan Finland de eer om de cd te sluiten met de kortste bijdrage. Is er binnen het Finse politieke klimaat gewoonweg geen tijd voor een bijdrage van meer dan 49 seconden, was het geld op, is de songschrijver op dat punt overleden, of betreft het hier wellicht een reclamespot? Een andere verklaring voor de rappe boodschap zou kunnen zijn dat de Finnen een gisser volkje zijn dan we denken, en aan één keer uitleggen wel genoeg heeft. Finse politici die het wagen er nog twee extra strofen of een refrein tegenaan te gooien zullen wel als verspillers worden weggestemd.

Helaas ontbreekt een Nederlandse bijdrage. Het wordt tijd dat de PvdA zijn congressen opfleurt met een talentenjacht. Er ligt in Europese context namelijk nog een groot terrein braak. Nee, sinds Samen voor ons eigen, want alleen is maar alleen dat Van Kooten en De Bie als Jacobse en Van Es pakweg twintig jaar terug maakten, is het hier droevig gesteld met de campagneliederen. Ook Henk Wijngaards wel zeer kortstondige carrière bij Leefbaar Nederland bracht geen vlammen in de pijp van de vaderlandse campagnelyriek. Maar misschien moeten we daar wel blij om zijn.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.