[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Gerhard toont Ad hoe het moet

Door Aernout Bouwman

Bondskanselier Gerhard Schröder maakte het maandagavond 18 maart nog maar eens goed duidelijk. Zijn Nederlandse gastheer Ad Melkert is niet meer dan een stijve grijze apparatsjik. De Duitse leider had voor zijn belangrijkste punt van die avond maar weinig woorden nodig. Zijn verschijning zei al genoeg.

Voor een select gezelschap van voornamelijk oudere PvdA-leden verzorgde Schröder begin deze week de jaarlijkse ‘Dr. J.M. den Uyl-lezing’. De bijeenkomst vond plaats in de onsocialistisch aandoende Amsterdamse Koepelkerk.

Het voorprogramma van de lezing werd verzorgd door de PvdA-lijsttrekker zelf. Houterig betrad Melkert het spreekgestoelte en getooid met zijn eeuwige rode stropdas vouwde hij moeizaam zijn zorgvuldig voorbereide speech open. Op het Duits had hij goed geoefend. En niet zonder resultaat. Het kwam er bijna vloeiend uit. Niet slecht, dat moet gezegd worden.

Zijn verhaal was echter weinig inspirerend. Naast de gebruikelijk pluimstrijkerij die een hooggeplaatste gast nu eenmaal ten deel valt, slingerde Melkert vooral holle verkiezingsretoriek de zaal in. ‘Nederland moet minder bureaucratisch worden bestuurd’, benadrukte hij. Waarmee de politicus letterlijk een belangrijk programmapunt van de verguisde maar gevreesde Pim Fortuyn overnam.

Gelukkig kon Melkert zich ook nog herinneren wat de sociaal-democratie zelf in huis had. De afgelopen jaren is een groot aantal nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd onder leiding van zijn partij en de Nederlandse economie is op de golven van de internethype tot grote hoogte gestegen. Dat moest toch maar even gemeld worden.

Hoe anders maakte Schröder zijn entree. Zijn pak paste hem precies, en zijn donkere golvende haar glansde in het spotlicht. Melkert leek achter het spreekgestoelte nog bleker dan anders, maar Schröders gezicht was bruin. Alsof hij net op wintersportvakantie was geweest. Geroutineerd en energiek betrad hij het podium, waar hij onmiddellijk de lachers op zijn hand had met de opmerking dat hij Joop den Uyl nog had gekend: ‘In die tijd werkte ik bij de Jonge Socialisten aan de wereldrevolutie.’ De bondskanselier wist blijkbaar precies voor wie hij sprak. Want welke grijze PvdA’er kan zich nu niet die prachtige socialistische jaren zeventig herinneren toen politiek nog politiek was en leiders nog echt in idealen geloofden.

Vervolgens hield Schröder een visionair verhaal waarin hij uiteenzette wat Europa volgens hem bindt. Aan de hand van actuele onderwerpen als veiligheid, discriminatie en de Europese eenwording maakte hij duidelijk dat Europa het continent is van tolerantie en wederzijds respect. Een Europees cultuurgoed waarmee zorgvuldig moet worden omgesprongen. Juist de Nederlanders, als het land bij uitstek van verdraagzaamheid en tolerantie, zouden zich dit moeten realiseren.

Toch een merkwaardige avond. De Nederlandse sociaal-democraat buigt het hoofd voor de steeds rechtser wordende politiek en steelt de slogans van zijn opponent. Zijn Duitse geloofsgenoot leest hem vervolgens de les. Zou Melkert hem begrepen hebben?

Uiteindelijk verliep Schröders bezoek aan Amsterdam niet helemaal vlekkeloos. Opgelucht dat alles goed was verlopen, liet een PvdA-medewerker zich ontvallen: ‘Alles was van minuut tot minuut gepland. Iedereen stond klaar… Komt-ie tien minuten te laat!’[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.