[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Pim Fortuyn interessanter dan de liefde

Door Michiel Hulshof

Als media-aandacht garant staat voor een goed resultaat bij de verkiezingen, dan mag Pim Fortuyn de door hem zo verguisde Nederlandse journalistiek op zijn blote knieën danken. De bekendste kale man van Nederland werd tussen 15 februari en 15 maart 906 keer genoemd in de landelijke dagbladen van PCM (de Volkskrant, Trouw, Het Parool, NRC en Algemeen Dagblad). Ter vergelijking: het woord liefde (het thema van de Boekenweek) werd in diezelfde periode 510 keer genoemd, de Amerikaanse president George W. Bush 443 keer. Dit blijkt uit een analyse van de Persdatabank, uitgevoerd door Stemhok.nl.

Ad Melkert was second best, maar op grote afstand. De PvdA-lijsttrekker kon slechts 387 keer rekenen op gratis publiciteit in de PCM-kranten. Daarna kwam Hans Dijkstal. Hij kon zijn naam 267 keer in de krantenkolommen terugvinden. Bij de VVD hopen ze dat hij met Jip-en-Janneke-taal wél de aandacht op zich zal weten te vestigen, maar of dat lukt valt nog te bezien. Hij werd op de voet gevolgd door CDA-voorman Jan Peter Balkenende met 232 artikelen.

GroenLinks-lijsttrekker Paul Rosenmöller (99 artikelen) en D66’er Thom de Graaf (96 artikelen) vormen de middenmoot. Journalisten hadden meer aandacht voor VVD-orakel Hans Wiegel (125 artikelen) en schaatser Jochem Uytdehage (148 artikelen) dan voor deze twee heren. Voor de SP wordt het hoog tijd contacten bij de pers in te schakelen, want met een leuk televisiespotje alleen kom je er niet. Jan Marijnissen haalde slechts 42 keer de krant en dat is minder dan bijvoorbeeld Ronald Koeman (72 artikelen).

Aparte vermelding voor de nieuwbakken lijsttrekker Leefbaar Nederland, ‘crimefighter’ Fred Teeven. Ook voor hem is er werk aan de winkel, want hij haalde maar 34 keer de krant, precies even vaak als de aan populariteit verliezende Harry Potter. Teeven heeft blijkbaar niet kunnen profiteren van de zogenaamde ‘nieuwkomers-bonus’. Hij moet zelfs uitkijken voor Kars Veling, de sympathieke voorganger van de ChristenUnie, die 26 keer werd genoemd.

Weinig hoop is er voor SGP-icoon Bas van der Vlies. Hij krijgt nog altijd de minste media-aandacht. Met een treurig aantal van 9 artikelen eindigt hij zelfs onder Katja Schuurman (15 artikelen) en Bridget Maasland (11 artikelen) van Lijst 0. Ook Jip en Janneke haalden vaker de krant: 14 keer.


Lijsttrekkers in het nieuws

Naam:Aantal artikelen:
1. Pim Fortuyn (LPF) 906
Liefde (diepe emotie en Boekenweekthema)510
George W. Bush (beroemd dislecticus)443
2. Ad Melkert (PvdA)387
3. Hans Dijkstal (VVD) 267
4. Jan Peter Balkenende (CDA) 232
Jochem Uytdehage (vrolijke schaatser)148
5. Paul Rosenmöller 99
6. Thom de Graaf 96
Ronald Koeman (blonde voetbaltrainer)72
7. Jan Marijnissen42
Harry Potter (kinderboekenheld)34
8. Fred Teeven (LN)34
9. Kars Veling (ChristenUnie)26
Katja Schuurman (premierkandidate)15
Bridget Maasland (premierkandidate)11
Jip en Janneke (bekende kleuters)14
10. Bas van der Vlies (SGP)9
Pino (blauwe vogel uit Sesamstraat)3


Het cijfer geeft het aantal krantenartikelen weer, waarin de naam van de desbetreffende persoon genoemd wordt. Meegeteld zijn alle artikelen uit Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant en Trouw. Bron: PCM Elektronische Persdatabank.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.