[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Melkert houdt van kinderen, Spanje en de Soundmixshow

Door Wouter Boonstra

Talk of the Town heette het door de Jonge Socialisten georganiseerde forum in Jongerencultuurpodium Simplon in Groningen. Met kopstukken Dick Benschop, Eveline Herfkens en Jacques Wallage probeerde de PvdA de Groningse jongeren te behagen. Als klap op de vuurpijl mocht ook lijsttrekker Ad Melkert zich bewijzen. Resultaat: Melkert raakt ontroerd door kinderen en gaat graag op vakantie naar Spanje of Italië.

De avond was qua opkomst succesvol. De zaal zat vol. Eveline Herfkens mocht als eerste acte de presence geven. Ze nam deel aan een discussie over de emancipatie van de allochtone vrouw. Het werd een achterhoedegevecht tussen zes deskundige vrouwen wat maar een enkele keer op gang kwam. Het hoofddoekje was voornamelijk onderwerp van gesprek.(‘Als ik in Afghanistan woonde, hield ik mijn burqa nog even aan’, vond Herfkens.)

Op het promotieaffiche van de avond stonden ook de namen Def P. en Ad Melkert gebroederlijk naast elkaar. Van alle onverwachte kruisbestuivingen van de laatste jaren leek dit toch wel de meest extreme. Een combinatie van coole rapper en een koele of kille politicus. Wat zou dat gaan opleveren? Het antwoord zal vooralsnog in het ongewisse blijven. Def P. was niet aanwezig. Ad Melkert natuurlijk wel.

De geplaagde PvdA-lijsttrekker kwam goedgeluimd het voormalig kraakbolwerk binnen. Het debat met opponent Dijkstal voor Groningse ondernemers in de Martinikerk was geslaagd. Nu mocht hij in de hete zaal vertellen hoe goed hij het gedaan had. ‘Laten we het vooral casual houden’, zei de interviewer. Melkert trok meteen zijn colbertje uit en nam plaats op een wit loungekussen. Wat volgde was een geregisseerd gesprek wat het midden hield tussen human-interest en sociaal-democratisch engagement.

Het moeilijkst kreeg Melkert het, toen een kritische journaliste van Vrij Nederland hem vroeg wat hij van het aanplakbiljet achter hem vond. ‘Beter een joint in de hand, dan tien strike fighters in de lucht’, stond er. Melkert begreep de hint. Hij zei als verwacht dat het daar nog te vroeg voor is, maar dat meedoen een optie is. ‘Meedoen is ook kopen’, riep iemand. Toen ging de interviewer snel over op een ander onderwerp.

Melkert bediende zich af en toe van heuse Jip en Janneke-taal. Het klonk voor het studentenpubliek soms wat te simpel. Erg jammer was dat er maar twee publieksvragen gesteld mochten worden. De reacties achteraf waren dan ook voornamelijk negatief. Dat kwam mede door de vragen tussendoor over wat de lijsttrekker ontroert en waar hij het liefst op vakantie gaat. ‘Wat is je favoriete huisdier?!’, riep iemand gekscherend. De interviewer verdedigde na afloop zijn vragen. ‘Ik wilde weten wat zijn passie is en ik doe dat zo. Dat is nu eenmaal mijn stijl en die moet je niet veranderen, want dat is ongeloofwaardig.’

Aansluitend op deze formule leek het gerechtvaardigd om Melkert achteraf te vragen wat hij ervan vindt om aan de Soundmixshow deel te nemen. De lijsttrekker moest eerst geamuseerd lachen om de naam Stemhok.nl. Daarna benadrukte hij dat het lijsttrekkersdebat niet ín de Soundmixshow is. ‘Het is in een aparte studio in de pauze. Het is goed om ook de mensen die daarnaar kijken te bereiken.’ Fortuyn komt niet, toch ziet Melkert hem liever wel. ‘Graag zelfs!’[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.