[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      De psychiatrische patiënten van Leefbaar Den Haag

Door Thomas Klompmaker

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart won Leefbaar Den Haag vier zetels. Dat was een grote verrassing, want het Haagse Leefbaar had geen campagne gevoerd. Alhoewel, geen campagne? Oprichter en kersvers raadslid Dufresne zag dat anders. Zijn partij, die bestaat uit louter (voormalig) psychiatrische patiënten, heeft zeer actief een passieve campagne gevoerd. De kandidaten hadden zich bewust zo ver mogelijk van elke camera en ieder debat af gehouden. Sommigen zaten zelfs ondergedoken. Onthulling van hun ware identiteit als linkse partij had meer stemmen gekost dan opgeleverd. Alleen het magische “Leefbaar” was de sleutel tot het succes. Vier raadsleden dus.

De zetelwinst leverde verdeelde reacties op. De mooiste was van wethouder Klijnsma (PvdA). Zij kreeg de vraag van een verslaggever van Radio West of ze erg geschrokken was van vier protestzetels. Dat zag zij toch anders. Zij vond het juist heel erg bemoedigend dat de Haagse bevolking de (voormalig) psychiatrische patiënten van Leefbaar Den Haag de kans geeft om de stad te besturen. Zij vindt dat iedereen een tweede kans verdient, ex-verslaafden, ex-gedetineerden en dus ook ex-psychiatrische patiënten: “Prachtig dat de Haagse bevolking zo massaal op deze mensen heeft gestemd.”

Leuk dus, maar het gaat nog niet vanzelf. De interne ruzie over of er wel een fractievoorzitter moest komen, of dat alle leden gelijk zijn, verliep niet zonder frustratie en tranen. De afloop was wel bemoedigend, en al heel politiek: “Er is nooit sprake geweest van interne problemen,” aldus fractielid Labuche.

meer opschudding
Raadslid Dufresne trakteerde het college van B & W bij zijn installatie op 88 schriftelijke vragen. Dagelijks komt daar een vast rijtje van 9 bij. “Heeft het college gisteren de Haagsche Courant gelezen?” “Stond er nog iets interessants in?” “Welke schriftelijke vragen zouden wij daarover kunnen stellen?” “Wat is Uw antwoord op die vragen?” Enzovoort, enzovoort. En burgemeester Deetman is de rotste niet. Hij heeft de eerste 88 vragen allemaal beantwoord. Maar de 9 dagelijkse vragen gaan retour afzender. Raadslid Labuche weet ook niet waarom zijn collega Dufresne dagelijks zijn vragen stelt, maar blij is hij er niet mee:” Zo wordt Leefbaar Den Haag straks Onwerkbaar Den Haag.”

Uit een peiling blijkt dat inmiddels een derde van de Haagse Leefbaar kiezers spijt heeft van zijn stem. Dat betekent dat twee derde nog wel pal achter Leefbaar staat![Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.