[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Kok struikelt, maar blesseert zich niet

Door Ramon Schimmel

Het kabinet heeft zijn conseclusies getrokken, zou Johan Cruyff zeggen. Koks schip is gezonken in het zicht van de haven onder het gewicht van het zware NIOD-rapport over Srebrenica. Of zou de premier naar de Koningin zijn gegaan vanwege het de wanorde in zijn ministersploeg? Stemhok.nl legt uit.

Eerst zinspeelde minister van Defensie Frank de Grave op zijn vertrek. Vervolgens liep Jan Pronk, de minister van VROM, voor de troepen uit. Wim Kok had graag had gezien dat beide bewindslieden nog even hun mond hadden gehouden en werd in een lastig parket gebracht. Een lijmpoging om De Grave en vooral Pronk nog even binnenboord te houden, had geen zin. Er was al te veel kwaad geschied. Samen uit, samen thuis, werd de koers.

Maar in zijn verklaring gaf Kok aan dat hij al eerder zijn besluit had genomen. In het weekend en in zijn eentje. Het was zijn eigen worsteling en besluit om verantwoordelijkheid te nemen voor het drama in de zomer van 1995. De slinkse actie van Pronk, die Kok niet noemde in zijn verklaring, heeft het proces hooguit versneld. Het onvermijdelijke is daardoor op een erg rommelige manier verlopen.

En zo zit Nederland een paar weken eerder dan gepland met een demissionair kabinet. Zal dit de verkiezingscampagne zal beïnvloeden? Politiek Den Haag denkt van niet. Srebrenica is daarvoor te zwaar en te dramatisch. In de woorden van VVD-coryfee Ed Nijpels: ‘Over zevenduizend doden kun je geen campagne voeren.’

De val van Srebrenica zelf mag dan geen rol spelen op weg naar 15 mei, de val van de paarse coalitie doet dat natuurlijk wel. Volgens Jan Terlouw, Eerste Kamerlid voor D’66, kan het twee kanten op: ‘Ofwel het publiek denkt, zie je wel: het zijn toch kerels. Of zie je wel: ze deugen niet.’ Het eerste scenario kan de Paarse partijen, vanwege getoonde moed, stemmen opleveren. Het tweede scenario speelt de oppositie (lees Pim Fortuyn) in de kaart.

De oppositie kan aanvoeren dat het wel erg flauw is zo vlak voor de verkiezingen af te treden. Échte kerels hadden dat eerder gedaan. Fortuyn twijfelt aan de verklaring van Kok. Volgens hem is Koks besluit het resultaat van de loslippigheid van Pronk. Hij verwijt Kok de regie over zijn kabinet kwijt te zijn. Kok heeft zijn motto ‘de boel een beetje bij elkaar houden’ niet kunnen waarmaken, meent Fortuyn.

Leuk die kritiek op Kok, maar hij doet niet mee aan de verkiezingen. Deze strategie lijkt dan ook weinig zoden aan de dijk te zetten. Eerder spinnen de Paarse partijen er garen bij. Immers, de oppositie kan niet langer spreken over de sorry-cultuur. SP-voorman Marijnissen noemt het besluit van Kok zelfs ‘moedig’ en zijn verklaring ‘indrukwekkend’.

Kok was en is een alom gerespecteerd premier. Hij struikelt in het zicht van de finish, maar blesseert zich niet. Had hij de gang naar de Koningin niet gemaakt dan was kritiek niet van de lucht geweest. Alleen de manier waarop, verdiend niet bepaald de schoonheidsprijs. Kok had Paars een grotere dienst bewezen als het kabinet afgelopen vrijdag was afgetreden. Dan had Pronk hem ook niet meer voor de voeten kunnen lopen. Maar ja, dat is praten met wijsheid achteraf.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.