[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      MISSIE GESLAAGD: Pronk schiet JSF uit de lucht

Door Niels van Zeben

Terwijl iedereen ademloos luisterde naar de verklaring van Kok over de finale ontbinding van zijn kabinet, reconstrueerde Stemhok.nl een geheel ander verloop van de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Niet Srebrenica, maar zijn aanhoudende verzet tegen de aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) vormde de aanleiding voor de kamikaze-actie van minister Jan Pronk. Hieronder volgt een overzicht van de gebeurtenissen.

9 februari: Op basis van geheime notulen van de ministerraad meldt NRC Handelsblad dat drie ministers, waaronder Pronk, om een officiële ‘aantekening’ hebben gevraagd bij het kabinetsbesluit tot aanschaf van de JSF. Dit houdt in dat hij, ondanks het officiële kabinetsbesluit, bezwaar houdt tegen deelname aan het JSF-programma. Notulen uit de ministerraad zijn een goedbewaard geheim en worden pas na 25 jaar openbaar. Dat ze nu tóch bekend zijn geworden, maakt een lek op hoog niveau waarschijnlijk.

27 maart: Het Interkerkelijk Vredes Beraad (IKV) presenteert haar eigen rapport over de val van de enclave Srebrenica. In het rapport wordt verwezen naar – wederom geheime – notulen van de ministerraad die spreken over een “lotsverbondenheid” tussen de bewoners van Srebrenica en Dutchbat. Zonder het rapport officieel te kennen, maar in de wetenschap dat het IKV de wellicht door hem gelekte notulen goed heeft gebruikt, stelt Pronk in New York voor de NOVA-camera dat “de politiek in Srebrenica heeft gefaald”. Hij voegt toe: “Dus ik heb ook persoonlijk gefaald.” Er worden vragen gesteld over zijn politieke toekomst.

12 april: Naar aanleiding van de uitkomsten van het NIOD-rapport over Srebrenica stelt Pronk nadrukkelijk zijn positie ter discussie. Tegelijkertijd loopt de spanning over de besluitvorming rond de JSF hoog op. In de Kamer tekent zich een meerderheid af vóór aanschaf van dit peperdure militaire speeltje.

15 april: Voor wie het nog niet duidelijk genoeg was, meldt Pronk wederom dat zijn besluit over zijn positie vast staat. Gezien zijn eerdere uitlatingen kan dat niet anders betekenen dan dat hij opstapt. Kok wil het officiële kabinetsstandpunt pas vrijdag bepalen, maar dat is voor Pronk te laat.

16 april: Precies op het juiste moment, namelijk op de dag van de besluitvorming rond de JSF, ontstaat door Pronks uitlatingen een crisis die het kabinet uiteindelijk doet vallen. Hierdoor wordt het JSF-besluit voor onbepaalde tijd uitgesteld. Missie geslaagd.

Om het leed voor fervente vechtjassen enigszins te verzachten, kan in de Fanshop van Stemhok.nl een (model)gevechtsvliegtuig besteld worden. Om echt mee te Pronk-en.

[Klik hier om naar de fanshop te gaan][Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.