[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      De zon schijnt weer voor GroenLinks

Door Ramon Schimmel

Na paars kan het rechtsom of linksom. Voor de hand ligt dat de partijen op de rechtervleugel van het politieke spectrum de fakkel van paars overnemen. Elf september en het conflict in het Midden Oosten hebben ervoor gezorgd dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn opgelopen. Fortuyn signaleerde de onvrede en bombardeerde immigratie en de multiculturele samenleving tot verkiezingsthema. Onder druk van zijn sterk groeiende electoraat zijn de overige grote partijen, VVD en CDA voorop, verder naar rechts opgeschoven.

Toch ziet Stemhok.nl ook mogelijkheden voor een meer progressieve, linkse coalitie. Te denken valt aan PvdA, CDA en GroenLinks. Deze coalitie is in de laatste peiling van Interview-NSS goed voor een krappe meerderheid van 79 zetels. De meeste Nederlanders zien Melkert het liefst als premier en Balkenende lijkt een zekerheid in welke coalitie dan ook. De partij van Rosenmöller is uit een diep dal gekomen, en heeft zich herpakt. Op een zetel na is de partij in de peilingen even groot als D66 en de SP bij elkaar. Stemhok presenteert tien redenen die de groei van GroenLinks in de peilingen verklaren.

1 Uit onderzoek van de stichting Wakker Dier blijkt dat GroenLinks, samen met de SP, de meest diervriendelijke partij is.

2 PvdA lijsttrekker Melkert is veranderlijk als het weer en daardoor ongeloofwaardig. Eerst is hij voor deelname aan het JSF-project, vervolgens tegen. Rosenmöller heeft een dergelijk ‘leermoment’ al doorlopen tijdens de bombardementen op Afghanistan.

3 VVD-leider Dijkstal sluit een coalitie met de PvdA uit. Volgens Rosenmöller moet de PvdA dan ook een keuze maken voor een progressief kabinet. Dat Melkert alle keuzes nog openhoudt is volgens hem een zwaktebod.

4
Tara Singh Varma heeft zich , hoewel aangekondigd, nog niet laten zien in het tv-programma Barend & Van Dorp.

5 SP-voorman Marijnissen heeft nog niet zoveel van zich laten horen. Bovendien is hij overal tegen, wat niet aansluit op de campagneslogan van de partij: Stem Voor, stem SP.

6 PvdA-minister Netelenbos is in de race om de post commissaris van de koningin in Noord-Holland verslagen door GroenLinkser Borghouts, hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie.


7
Fortuyn mobiliseert veel proteststemmers. Maar juist de populistische verrechtsing die in Nederland (en Europa) gaande is, motiveert veel jongeren naar de stembus te gaan om een tegengeluid te laten horen.

8
Een PvdA-er die met zijn geweten pronkte en voor de muziek uit liep, luidde de val in van het tweede kabinet-Kok.

9 Rosenmöller vond in een debat in Rotterdam de zwakke plek van Fortuyn die vervolgens zijn microfoontje aflegde.

10 D66 heeft de pech dat Borst tot die partij behoort en dat de partij onderdeel is van paars.[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.