[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      Newt Gingrich leermeester PvdA

Door Pieter van der Straaten

Zaterdagavond sloot PvdA-lijsttrekker Ad Melkert opnieuw als verliezer een lijsttrekkersdebat af. Paniek bij de PvdA. We moeten een list verzinnen, moeten ze bij het campagneteam hebben gedacht. Iemand nog ideeën?

Stemrecht voor jongeren! Belastingverlaging! Hogere AOW-uitkeringen! Ieder huizenblok zijn eigen politieagent! De ideeën rolden over tafel.

Weet je wat? We maken een tienpuntenplan. Bekt lekker, dus werkt altijd, wist campagneleider Monasch.

Een stagiair had een nog beter idee. Een contract! Vaag herinnerde deze student communicatiewetenschap zich een ‘contract with Amerika’. Hiermee zorgde Newt Gingrich in 1994 voor een aardverschuiving in de Amerikaanse politiek. Dat dit contract punten bevatte als verkleining van de overheid en extreme beperking van de sociale zekerheid, deert ze kennelijk niet zo bij de PvdA.

Afgelopen maandag, de dag voor koninginnedag, domineerde de PvdA het nieuws. En dat was niet vanwege het desastreuze optreden van Melkert tijdens het soundmixshow-debat. Nee, het zondagje brainstormen had een heus contract opgeleverd, onder de noemer 100 dagen, 10 punten, 1 land: contract met Nederland.

Honderd dagen na het aantreden van het komende kabinet wil de PvdA als kabinetspartner vertellen wat er van de tien punten terecht is gekomen. Wereldschokkend is het allemaal niet. Er moet bijvoorbeeld een plan komen ter bestrijding van wachtlijsten, en er moet een ‘offensief’ beginnen tegen misdaad. Onderdeel van dat offensief is de aanstelling van 6000 extra agenten, waarover het kabinet vorig jaar al een akkoord bereikte.

O ja, met Newt Gingrich liep het niet best af. Zijn Contract with America verzandde al binnen twee jaar in haarkloverijen. In 1996 won niet de republikein Dole, maar Bill Clinton de presidentsverkiezingen. De pendulum verschoof daarmee alweer naar de democraten. Als dat maatgevend is voor Nederland, hoeft Pim Fortuyn dus niet te wanhopen…[Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.