[STEMHOK.NL]    

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen - deze site wordt wekelijks ververst

           

 

Geef je op voor de
wekelijkse
Stemhok nieuwsbrief
E-mailadres:
Geef je op
Meld je af

 

 

 

 

 

 

 

 

      De dag van 1 mei of de zoektocht naar een sociaal-democraat

Door Thomas Klompmaker

Eén mei, de zoektocht naar een sociaal-democraat begint ‘s ochtends bij het Troelstra monument in Den Haag. Ondanks het Oudkerkweer staan enkele tientallen mensen te luisteren naar de liederen van het Rijswijkse strijdkoor, ondersteund door de wind die in de microfoon suist. Dan de eerste toespraak, een vakbondsman die het opneemt voor de illegale arbeid. Nou ja, die dat probeert, of beter, zou willen proberen. Er volgt een vlammend betoog over de ideologie van het niet altijd kunnen willen doen wat je eigenlijk zou moeten willen kunnen, van de realiteit die zo belemmert. En dat dan als ideologie…

De volgende spreker citeert er op los, praat over Geist und Macht en haalt uit naar intellectuelen. Het is PvdA kamerlid Adri Duyvestein. Hij geeft intellectuelen Paul Scheffer en Hans Achterhuis er van langs, omdat ze alleen een goede analyse hebben van wat er fout gaat, maar niet meedenken over veranderingen. Hoe jammer dat Duyvestein dat zelf ook niet doet, en vooral dat hij op het hoogtepunt van zijn 1 mei speech ‘uh, hoe heet het ook alweer’ stamelt. Het heet in een ieder geval niet iets met sociaal. De derde spreker, met Che op de borst en New York Yankees op de pet, overtuigt wel, maar vindt zichzelf te links om de sociaal democraat te zijn. Ter afsluiting de internationale, alsof dat het volkslied is en de aanwezigen voetballers.

Dan de televisie, zonder de soundmixshow, maar met veel nieuwe kansen. Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA) treedt op in ‘Alle dieren tellen mee’ op Nederland 1. Dit is geen misplaatste Stemhokgrap. Het ging echt over haar dikke kat die niet op dieet hoeft omdat het ‘nu eenmaal in de familie zit’. Laat maar. TV West geeft een staartje aan de vakbondactie voor illegale arbeiders. Minister van Sociale Zaken Vermeend (PvdA) is volstrekt helder: ‘Illegale arbeid moet je uitbuiten.’ Een Freudiaanse verspreking, hij voegt er ‘eh uitbannen’ aan toe. Uitbuiten of uitbannen. Als je Vermeend hebt, dan heb je geen Pim Fortuyn meer nodig.

Terwijl één mei in Berlijn en Londen gevierd wordt met een stevig potje knokken, blijft het in Nederland bij veel PvdA-politici op het beeldscherm en een enkele cameraploeg in een socialistisch verzorgingstehuis. Daar ving RTL-nieuws de reden op van de moeilijke tijden voor de sociaal-democratie. De mensen hebben het tegenwoordig veel te goed!

Melkert twijfelt er ondertussen niet aan dat hij een beauty contest zou verliezen, en dat het wat hem betreft ook niet om het imago van de lijsttrekker gaat. Zijn kop staat wel metersgroot op billboards langs snelwegen en hangt in bushokjes. Toegegeven, dat is inderdaad niet goed voor zijn imago. Maar om dat doelbewust af te breken omdat je ‘voor een goed programma staat’ en daarmee gaat winnen?

Nog meer kansen. Jan Pronk op bezoek bij Felix Rottenberg. Al heel snel is de conclusie dat hij altijd een Scheveninger is gebleven. Hij leest elke avond een gedicht voor het slapengaan, altijd, omdat Joop den Uyl hem dat geleerd heeft. Dat klinkt hoopvol. Welk gedicht gisteravond, zo vroeg Rottenberg. Geen, gister even niet…

Een gecombineerde uitzending van Nova, Den Haag Vandaag en Studio Sport (?) brengt een debat tussen Minister Vermeend en SP-leider Marijnissen. De laatste toont aan dat je met Vermeend ook geen VVD meer nodig hebt. De PvdA laat de hoge inkomens er 1,5 procent op vooruit gaan en de VVD maar 1,25 procent! Vermeend maakt grappen, dat wil zeggen, hij lacht om zichzelf. Zijn meest cynische grap is dat hij zichzelf een sociaal-democraat noemt, hij blijft lachen. Als laatste PvdA troef zit staatssecretaris Wouter Bos tegenover Harmke Pijpers, om ‘tien lastige vragen’ te beantwoorden. Hij gelooft niet in één mei. Met al een feest op 30 april en 5 mei wordt dat een beetje veel van het goede.

Waar is de sociaal-democraat die de WAO een recht vindt, en niet een last? Die uitgeprocedeerde, maar niet uitzetbare asielzoekers niet op straat schopt? Die opkomt voor uitgebuite illegale arbeiders? Kortom, die verder denkt dan zijn politieke core business van Veiligheid, Zorg & Onderwijs?

Wat er verder te ontdekken viel. Hans Wiegel in Netwerk. Vandaag steunt hij Dijkstal wel. JP Balkenende draagt dezelfde pakken als SGP voorman Van der Vlies, verklaart hij in 2Vandaag. VVD-staatsecretaris Remkes, aan tafel bij Barend & van Dorp, wil niet regeren met de LPF en wel met de PvdA. En Pim? Die haalt fel uit naar Kok en Melkert. Waar ze het recht vandaan halen hem af te schilderen als een vreemdelingenhater. Zou hij zelf zijn boeken lezen? Frits Bolkestein krijgt de volle laag vanwege zijn vlucht uit Nederland na de verkiezingen van 1998.

Hans Dijkstal liep door een straat in Amersfoort, waar buitenlanders wonen. Nummers 31, 33 en 41 van de PvdA-lijst, ofwel, de rode ingenieurs, waren te zien in rode overall op de vrijmarkt in Amsterdam.

Tot slot was één mei de dag van het voorbeeld van ware democratische volksvertegenwoordiging. Generaal Musharraf in Pakistan kreeg van 97 procent van de kiezers het vertrouwen voor vijf nieuwe jaren als president. Pakistan, het voorbeeld voor onze campagneteams![Terug naar hoofdmenu]
 

Stemhok.nl  - reageer - colofon - nog 2 weken tot de verkiezingen

Blijf op de hoogte van het laatste campagnenieuws en geef je op voor de e-mailservice van Stemhok.nl.
Zelf schrijven voor Stemhok.nl? Stuur dan een e-mailbericht naar info@stemhok.nl en meld je aan.
Waarschuwing: Iedere gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en/of partijen berust geenszins op toeval.